Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев поздрави “Безсмъртен полк”. Какво крие една вила на Халкидики


Президентът Румен Радев поздрави част от участниците в "Безсмъртен полк", след като те дойдоха до Паметника на незнайния войн в София.
Президентът Румен Радев поздрави част от участниците в "Безсмъртен полк", след като те дойдоха до Паметника на незнайния войн в София.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво ще стане в Северна Македония
  • Защо Путин продължава да ни плаши
  • Росарио Доусън на 45

Кампанията за изборите вече започна и официално. На 9 юни ще гласуваме за Народно събрание и Европейски парламент. Служебният премиер Димитър Главчев обаче предупреди, че резултатите от изборите може и да се забавят, защото ще се обработват “три пъти повече числа”.

Може да се информирате кои са водачите на листи във всички 31 избирателни района на основните политически сили.

А когато сте избрали за коя партия да гласувате, може да се информирате и кой е нейният номер в интегралната бюлетина.

Какво стана в Скопие

Новата президентка на Северна Македония е Гордана Силяновска-Давкова от националистическата ВМРО-ДПМНЕ. Тя не харесва новото име на страната си и не одобрява споразуменията, които бяха направени с Гърция и България, за да тръгне Северна Македония към ЕС и НАТО. Прочетете още за нея.

Победителите от ВМРО-ДПМНЕ ще имат 58 депутати в 120-местния парламент в Скопие. Те са против вписването на българите в конституцията, което вече е условие на ЕС за начало на преговори за присъединяване. Научете какви са резултатите и какво идва след изборите в Северна Македония.

Едно свалено руско знаме

България и останалите европейски държави отбелязаха Деня на Европа, 9 май. На него се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която е първата стъпка към днешния Европейски съюз.

Столичната община не съгласува провеждането на проруския “Безсмъртен полк”, който се организира от Русия в прослава на победата във Втората световна война. В последните години шествието се използва в подкрепа на агресията на Русия. Президентът Румен Радев обаче се ръкува с част от участниците в това шествие, пишат колегите в “Сега”.

Кметът на Дупница Първан Дангов, издигнат от БСП, постави руското знаме пред общината и озвучи площада с руски песни. Колегите в “Офнюз” разказват как един общински съветник се е противопоставил и е свалил знамето на Русия.

Кого плаши Путин?

Парламентът на Украйна разреши на някои затворници да се запишат за доброволна военна служба, за да подсилят защитата срещу агресията на Русия.

Страните от ЕС постигнаха съгласие как приходите от замразените руски активи да бъдат използвани за купуване на оръжие за Украйна.

Президентът на Русия Владимир Путин продължава да заплашва и отново заговори за ядрено оръжие. Прави го периодично, откакто нападна Украйна. Кремъл твърди, че е заради "опасността, която идва от Запада". За какво обаче става дума?

Дворец и вила

Френски кристални полилеи и италиански мебели за милиони евро. Това е само част от лукса след ремонт на „двореца на Путин“ край Черно море. Намерете още минута, за да го видите.

Има басейн, на три етажа е, отпред е морето на Халкидики. Изглежда като рай, но всъщност е база на шпиони, сеещи смърт. Това е хипотеза на разследващи журналисти. Те смятат, че именно във вилата е подготвено руското покушение срещу Емилиян Гебрев. Непременно прочетете тази история.

Студентите в цяла Западна Европа протестират срещу войната в Газа. Искат спиране на огъня и настояват университетите им да бойкотират Израел, който според тях нарушава международното право.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

За нея кауза в киното е вечната сага на Джордж Лукас "Междузвездни войни". Росарио Доусън играе ролята на Асока Тано. На 9 май тя навърши 45 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG