Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев не си дава МВР. Прокуратурата не откри престъпление в спалнята на Борисов


Главният секретар на МВР Петър Тодоров лично надзираваше охраната на паметника.
Главният секретар на МВР Петър Тодоров лично надзираваше охраната на паметника.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Полицаи пазят паметника
  • Радев пази главния секретар
  • Версиите за Пригожин

Съветският паметник в София беше най-охраняваното място. Няколко реда полицаи оградиха монумента, за да не допуснат протестиращите. На Националния стадион в съседство “Левски” и “Айнтрахт” завършиха 1:1, а след това част от привържениците и други граждани се отправиха към паметника, за да настояват за неговото демонтиране.

Охраната беше ръководена от главния секретар на МВР Петър Тодоров, когото президентът Румен Радев отказа да освободи, както му предложи правителството на Николай Денков. Радев нарече мотивите “изцяло политически” и отново обвини кабинета, че иска повече власт.

Позицията на главния секретар на МВР има огромна власт и се назначава съвместно от правителството и президента. Какъв обаче е проблемът? И защо точно този пост се превърна в най-горещата точка в сблъсъка между Радев и Денков - Борис Митов има отговори.

Кабинетът направи още една крачка към изолирането на “Лукойл” - държавната фирма “Пристанищна инфраструктура” е получила лиценз за оператор на терминала в Росенец, който досега е в ръцете на руската компания.

Управляващите вече говорят и за прекратяване на изключението за България да внася руски петрол. Анализ на Центъра за изследване на демокрацията казва, че това няма да доведе до сътресения на пазара, но ще елиминира свръхпечалбата на “Лукойл”.

Две версии за катастрофата с Пригожин

Президентът на Русия Владимир Путин потвърди индиректно смъртта на основателя на частната армия “Вагнер” Евгений Пригожин. Той изказа съболезнования на семейството му и каза, че е бил “талантлив човек”.

Самолетът на Евгений Пригожин, който катастрофира в сряда вечерта, е започнал рязко да пада 35 минути след излитането си. До 30-тата секунда не е давал признаци, че има проблем.

Как се е разбил самолетът на Пригожин? Сигурните факти са малко, детайлите от социалните мрежи - стотици. Татяна Ваксберг подреди две основни версии.

Евгений Пригожин години наред е ключова фигура в Русия. Частната му армия "Вагнер" участва във войната срещу Украйна. Но всичко се променя след неговия бунт. Намерете още 5 минути, за да научите кой беше Пригожин.

От затворник, през собственик на павилиони за хот-дог, до командир на частна армия, безчинстваща в Африка и Украйна, и предприела поход към Москва. Брутален и безскрупулен - събрахме историята на Пригожин в 4 минути в това видео.

Пригожин обаче не е сам, списъкът е дълъг. Това са руснаците, които губят живота си, след като влизат в конфликт с Кремъл. Всички те са убити или са починали при съмнителни обстоятелства.

Точно в деня на независимостта на Украйна украински военни са стигнали до нос Тарханкут в анексирания от Русия полуостров Крим и са провели "специална операция". Украинският флаг отново е бил развят над Крим.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Спалнята и подземието

Разследването по казуса със снимките на кюлчета и пачки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов е прекратено отново. Става дума за изтеклите кадри, на които се виждат или спящият Борисов, или нощното шкафче в спалнята, пълно с пачки с банкноти евро и пистолет върху него.

В София беше погребан Алексей Петров, застрелян миналата сряда. Юлия Лазарова от “Дневник” е снимала най-интересните посетители на погребението.

Ченге, бизнесмен или мутра? Кой беше убитият Алексей Петров - отговора ще знаете, ако гледате това видео. Ще ви отнеме само още 5 минути.

Министерството на външните работи съобщи, че е получило отговор от Дубай на въпроса за съдбата на Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Отговорът гласи, че в Дубай не са чували за Еврото, който е обявен за издирване.

И за едно друго блато - блатото край столичния квартал "Бояна" вече официално се води воден обект. Така на практика блатото става защитена територия, на която не може да се строи.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Иран иска от него да цензурира филма си. Той обаче отказва и го излъчва в оригинал на фестивала в Кан. Близо година по-късно властите осъждат Саид Рустайи на 6 месеца лишаване от свобода. Иранският режисьор е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG