Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия отрича изобщо да е нападала Украйна. Путин си има говорители в България


Президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Снимката е архивна
Президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Снимката е архивна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Атакувани са 18 болници
  • Бежанците вече са 2,3 милиона
  • Герман Макаренко

Срещата между външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в Анталия не донесе новина. Но ще бъде запомнена с думите на Лавров: "Не планираме да нападаме други страни. Ние и Украйна не сме нападнали".

Руският външен министър отрече обвиненията и за поразената детска болница в Мариупол. Там загинаха трима души, а Москва твърди, че всъщност болницата била военна база. Според Украйна става дума за “военно престъпление”. Тук може да прочетете всичко за тази история.

Световната здравна организация съобщи, че от началото на конфликта са атакувани 18 здравни заведения.

Украинската армия е направила контраатака срещу руските войски край Киев. Русия обаче не спира с бомбардировките, включително и на населени места.

Много хора продължават да напускат Украйна. По данни на ООН бежанците след първите две седмици на войната са над 2,3 милиона души.

Дори и тази да не е обявена, всяка война има правила, които са описани в Женевските конвенции. Тази графика казва накратко как трябва да бъдат третирани медици, цивилни и пленени войници.

Ако имате коментар по тази тема, изпратете ни го на svobodnaevropa@rferl.org.

Студената война

“Решихте ли да извършите “дехимизация” на Украйна?”, попита президентът Зеленски. Той отрече обвиненията на Русия, че страната му разработва химически оръжия.

Русия обяви, че Съветът на Европа се е превърнал в “русофобска” организация и реши да я напусне. Това означава, че руснаците няма да имат достъп до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Още големи западни фирми напуснаха Русия заради агресията срещу Украйна. Един от първите резултати от санкциите - спира производството на Лада, защото няма внос на чипове.

Великобритания наложи санкции на олигарха Роман Абрамович, собственик на футболен клуб Челси и приближен на Путин.

Войната на Путин срещу Украйна предизвика нещо, което изглеждаше немислимо само преди месец - Европа заговори за отказ от руския нефт и руския газ. Прочетете анализа “Идва ли краят на Русия като енергийна суперсила”.

Пропагандата на Кремъл оправдава войната срещу Украйна с твърдения за нацисти, геноцид и ядрено оръжие. Международните организации отхвърлят тези обвинения. В България това обаче не пречи на политици и журналисти да ги повтарят дословно. Николай Лавчиев описва картината.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

В това време в България

Варненският апелативен съд осъди на 4 години затвор бившия депутат и лидер на “Воля” Веселин Марешки по обвинение в изнудване.

Пенсионираният генерал Валентин Цанков, който в началото на март беше задържан по подозрения, че е извършвал шпионаж в полза на Русия, остава под домашен арест.

Разглеждането на искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев се отлага. Висшият съдебен съвет реши, че първо трябва да приеме правила.

Софийската градска прокуратура съобщи, че води разследване за “нерегламентирано използване” на шпионския софтуер “Пегас” в България.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

“Галя е украинка. Намирам я в офиса на "Грийнпийс" като част от доброволците от сдружение "Мати Украйна" - така започва историята на Венци Мицов в “Офнюз”.

В сряда сутринта сирените в Киев вият, както почти всеки ден през последните две седмици. Няколко часа по-късно обаче се чува химнът на Украйна. Изпълнява го симфоничният оркестър на града, събран от диригента Герман Макаренко. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG