Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзът на съдиите в България призова ВСС да предприеме действия по повод заплахите срещу съдия Цариградска


Съдия Владислава Цариградска. Зад нея е бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.
Съдия Владислава Цариградска. Зад нея е бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Съдийската колегия на Висшия съдебен свет (ВСС) да заеме ясна позиция и да вземе конкретни мерки във връзка със заплахите срещу съдия Владислава Цариградска.

За това призова Съюзът на съдиите в България (ССБ) в писмо, изпратено до ВСС в четвъртък.

Новината идва, след като в началото на годината заплахите срещу Цариградска зачестиха на фона на разследването за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разкритията ѝ за неговата предполагаема престъпна група. Цариградска е получавала такива и преди смъртта му.

В писмото си ССБ призовава Съдийската колегия на ВСС:

  • да изрази ясна позиция, разпространена в националните електронни медии, която да отразява значимостта на атаките на групата на убития Мартин Божанов;
  • да създаде процедура с конкретна комуникационна стратегия и срокове за сезиране на органите, по която в бъдеще при подобни случаи да бъдат подкрепени засегнатите магистрати;
  • да предложи конкретни мерки, с които, без да се засяга независимостта на разследването, да се осигури спокойствие на засетгнатите магистрати да изпълняват професионалните си задължения, докато това разследване тече;
  • да съобщи дали ще предприеме действия за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати, за които е известно или има съмнение, че са действали заедно с групата на Нотариуса.


Цариградска и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд още през 2020 г. казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. По това време Цариградска стана мишена на клеветническа кампания от таблоидни сайтове.

Едва след убийството на Нотариуса в началото на годината прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите на Божанов в съдебната система. По-късно за заплахите беше задържан психически неуравновесен човек, известен на службите с прякора "Червения пират". Цариградска оспори това и предположи, че той е изпълнявал нечия поръчка. Заподозреният беше принудително настанен в психиатрия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG