Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Червен пират" - скитник смени клошарите в разследвания. Борисов поиска цял мандат с ПП-ДБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Кой е заплашвал съдия Цариградска
  • Какво пожела Борисов от ПП-ДБ
  • Иска ли НАТО да прати войници в Украйна

В рамките на няколко дни съдия Владислава Цариградска получи заплахи срещу себе си и семейството ѝ. Това се случи непосредствено след серията от нейни интервюта и публични разкрития за дейността на убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса. Част от заплахите тя свърза с шефа на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов.

„Истината“ обаче излезе друга. Човекът, заплашвал Цариградска, се оказа неуравновесен и „със скитнически живот“ човек, известен с псевдонима „Червения пират“. Това каза шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Всички веднага се сетиха за пожарите в апетитни имоти, които са сгради - паметници на културата. За тях разследващи и прокуратура винаги откриваха, че са запалени от клошари, решили да се стоплят през лятото.

В същото време стана ясно, че таен свидетел, разпитан по разследването срещу бившия следовател Петьо Петров-Еврото заради аферата "Осемте джуджета", е получил заплахи през миналото лято. Това се е случило, след като достъп до скритата самоличност на свидетеля е имал само прокурор Йордан Петров, който в момента разследва предполагаемата група на Нотариуса.

Във вторник вечер прокурор Петров каза, че тайният свидетел всъщност е адвокат Велимир Атанасов, който е приближен до Нотариуса. Самият Атанасов беше обвинен от гръцки бизнесмени, че ги е заплашвал.

Еврото и Нотариуса бяха осветлени като двама души с влияние в прокуратурата. Как работи мафията там и как се става част от едно такова „семейство“. За да разберете това и още за случващото се в държавното обвинение, гледайте разговора на Генка Шикерова с Невена Зартова - бившата шефка на Софийската районна прокуратура.

Ако още не сте се абонирали за канала ни в YouTube, можете да го направите тук. Ако нямате време да гледате, може да слушате интервюто и в Spotify.

Какво каза Христо Грозев за смъртта на Навални

Имало е план за размяна на руския опозиционер Алексей Навални с осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков.

В него са участвали поне три държави - САЩ, Германия и Русия. Това потвърди разследващият журналист Христо Грозев в Студио България с Генка Шикерова.

В Москва полицията е започнала да задържа в домовете им участници в протеста в памет на опозиционера.

След смъртта на Навални, една жена застава в челните редици на борбата срещу Владимир Путин. Това е неговата съпруга Юлия. Какво знаем за нея. Всичко е събрано тук.

Какво ще правят управляващите и накъде отива ДПС

След като преди седмица „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложи меморандум с условия, свързани с механизъм за назначения в контролни органи, сега Бойко Борисов пък им поиска сключване на коалиционно споразумение за оставащите 3 години от мандата и повечето от министрите в кабинета. От ПП-ДБ определиха това като „хитри ходове“ и поискаха начало на същински преговори.

Въпроси има и за ДПС. Те възникнаха, след като преди дни движението си избра за лидери санкционирания за корупция Делян Пеевски и бившия министър Двеждет Чакъров. Как ще се отрази това на ролята на партията вътре и извън страната? Не пропускайте анализа на Катерина Василева.

Няколко препоръки

Френският президент Еманюел Макрон предизвика остри реакции, след като за пръв път открито допусна възможността за изпращане на западни войски в Украйна. Кое обаче е вярното? Искат ли наистина съюзниците на Украйна да включат свои сили във войната?

29 февруари – най-рядко срещаната дата в календара – е международен ден на редките болести. Международната кампания по повода тази година е посветена на постигане на истинска справедливост за хората, които живеят с рядко заболяване. Надежда Цекулова разказва.

Човек на деня

Той е изследовател на т. нар. "Възродителен процес" по времето на комунизма и цял живот се бори за правата на малцинствата. Натрупал е ценен медиен архив и сега той го дарява, за да служи на другите. Той е доц. Михаил Иванов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG