Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Демонтажът спря парламента. Орбан изнудва България. Домашното насилие не спира


Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока. На снимката президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на знамена на ЕС.
Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока. На снимката президентът на Украйна Володимир Зеленски на фона на знамена на ЕС.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • БСП, "Възраждане" и Радев говорят в синхрон с Русия
  • Орбан изнудва България за Шенген
  • Могат ли резултатите от PISA да са по-добри?

Фигурите на майка и дете бяха демонтирани от Паметника на Съветската армия (ПСА) в четвъртък. Преди тях беше премахната и главата на съветския войник от най-високата точка на паметника.

След като в сряда събраха по-малко от 200 души на протест, в четвъртък проруските „Възраждане“ и БСП провалиха заседанието на парламента в опит да спрат демонтажа на паметника. Към тях се присъединиха и „Има такъв народ“, които оправдаха решението си с конституционните промени, извършвани от управляващите.

Лидери и членове на БСП и „Възраждане“, други проруски партии и президентът Румен Радев използват едни и същи аргументи и заплахи, свързани с ПСА. Те са в пълен синхрон и с позицията на Русия, която чрез говорителката на външното министерство Мария Захарова заплаши София и заля управляващите с обиди. Цялата история описа Видка Атанасова.

България отхвърли обвиненията на Русия, свързани с паметника, и на свой ред я критикува за "тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека" заради войната в Украйна. Това стана ясно от отговори на Министерския съвет на запитвания от Свободна Европа.

Два демонтажа в рамките на дни се оказаха по-важни от всичко друго в страната. Целият разговор около отстраняването на златната арка и ПСА обаче се превърна в мнения "за" и "против". Това не остави място за по-задълбочен разговор, пише Надежда Московска.

Защо демонтажът е исторически момент? На какво е символ ПСА? Отговорите на всички по-интересни въпроси събрахме в това видео.

ЕС започва преговори за членство с Украйна

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока.

Заедно с това е взето решение и за даването на статут на страна кандидат на Грузия.

Решението стана факт въпреки заплахите на Виктор Орбан, че ще блокира началото на преговорите с Киев.

Унгария е предупредила България, че ще ѝ наложи вето за присъединяването ѝ към Шенген, ако не бъде премахната таксата за пренос на руски газ през страната. Това каза премиерът Николай Денков.

Байдън и Путин

Без да имат конкретни доказателства, в сряда републиканците в Камарата на представителите в САЩ гласуваха да бъде започната процедура по импийчмънт на настоящия президент Джо Байдън. Той ще бъде разследван за това дали неправомерно е съдействал на своя син Хънтър Байдън да увеличи богатството си.

Джо Байдън нарече „коледен подарък за Путин“ решението на републиканците да отхвърлят предложението му за предоставяне на нов пакет военна помощ за Украйна. Какво се крие зад това противопоставяне в американската политика и какви са последствията за Киев? Отговорите са тук.

Войната в Украйна ще приключи, когато Русия постигне "целите си". Това каза президентът на страната Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. Той каза, че числеността на руските сили на фронта наброява 617 000 души.

Няколко препоръки

Жена на 39 години беше простреляна в Русе в сряда вечерта. Заподозрян е мъжът, с когото жената е живяла на семейни начала и който е намерен мъртъв след престъплението. Най-малко 20 жени от началото на годината са били убити от мъже.

Учениците от всички страни имат по-ниски резултати спрямо предишния тест на PISA. Българските ученици имат стабилно ниски резултати години наред. Възможно ли е това да се промени? Не пропускайте този анализ.

Тази история е срамна за България и мирише отвсякъде. Защото е за хора, които се измъкват от наказателна отговорност само заради неспособността на прокуратура и следствие да стигнат до дъното на една многомилионна афера. Даниел Смилов от Дойче Веле коментира прекратеното разследване срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за изнудване на Васил Божков.

Човек на деня

Той е един от водещите фотожурналисти в света. Снимал е стотици човешки трагедии - войни, етнически чистки, природни катастрофи. Преди 9 години печели Пулицър за работата си, а в четвъртък е в София, за да разкаже за нея. Босненският фотограф Дамир Шагол е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG