Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган се върна начело на ДПС. БСП започна да се разграничава от Григорова


Крал Чарлс Трети обяви във вторник началото на новата парламентарна година в Обединеното кралство по време на пищна церемония, датираща от 15-и век. Тя включва шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстър и кратка реч на краля.
Крал Чарлс Трети обяви във вторник началото на новата парламентарна година в Обединеното кралство по време на пищна церемония, датираща от 15-и век. Тя включва шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстър и кратка реч на краля.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Жалбата на Григорова
  • Фиш по Вайбър
  • Евроинтеграцията на Украйна

Седмицата след края на изборите беше белязана от първа политическа оставка. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна поста, а оперативното ръководство на движението отново беше поето от почетния му председател Ахмед Доган.

Засега не са известни причините за решението на Карадайъ. На местните избори ДПС спечели кметския пост само в Кърджали от областните градове.

Първи видими искри пък се появиха между останалата на второ място кандидатка за кмет на София Ваня Григорова и ръководството на издигналата я БСП.

Зам.-председателят на партия Атанас Зафиров се разграничи от начина, "по който в последните два дни г-жа Григорова комуникира с част от избирателите". Той изрази притеснения пред БНТ и заради "признанието ѝ, че няма представа кой е финансирал нейната кампания, която беше видимо добре финансирана".

"Либерален ла*номет"

Самата Григорова атакува в профила си във Фейсбук медии и критици, обобщавайки ги като "либерален ла*номет". Тя повтори това определение в ефира на бТВ и потвърди, че щабът ѝ ще обжалва пред съда изборните резултати в столицата.

Ако сте пропуснали мотивите, с които Григорова и екипът ѝ ще искат повторно преброяване на бюлетините, обърнете внимание на този текст, който прави проверка на изнесените от нейния щаб твърдения.

Повторно преброяване на гласовете, но за общинския съвет в Бургас, поиска и неуспелият кандидат за кмет на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в града Константин Бачийски.

Връщаме се обратно в София, където общинският съветник от ПП-ДБ и "Спаси София" Борис Бонев декларира пред "Сега", че групата на коалицията изобщо няма да преговаря с ГЕРБ за сглобка на местно ниво.

Новият кмет на столицата Васил Терзиев, издигнат от същата коалиция, пък каза, че ще работи градът да се развие като "добро място за иновативен бизнес", цитира го "Медиапул".

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Иновации в МВР

Препоръчвам ви да отделите няколко минути и за този портрет на новия кмет на Пазарджик Петър Куленски - една от големите изненади на местния вот. Прочетете и историята за новия кмет на Пловдив Костадин Димитров.

МВР започва да праща известия до шофьорите за фишове и актове с есемеси, имейли и съобщения по Вайбър. Това е резултатът от новата система за известяване, представена от вътрешния министър Калин Стоянов, пише "Дневник".

В Софийския градски съд (СГС) тръгна делото за принуда срещу независимия депутат Радостин Василев, който до неотдавна беше от ПП-ДБ, а преди това - от "Има такъв народ" (ИТН).

На първото заседание на съда по казуса сочената от прокуратурата за потърпевша от действията на Василев Христинка Иванова разказа, че е била накарана от ИТН да живее с друг депутат в София, за да може той да я контролира, разказва "Клуб Z".

Междувременно прокуратурата регистрира нов фалстарт по делото за теча на данни на данъчните, известен като "НАПлийкс". СГС за втори път върна на разследващите обвинителния акт, за да си го коригират, съобщават колегите от "Дневник".

"Кратки паузи" в Газа

Израел би обмислил "кратки тактически паузи" на бойните действия, които води срещу ислямистката палестинска групировка Хамас в Ивицата Газа, след като тя уби 1400 израелци и отвлече други над 200 при атаката си на 7 октомври. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху, изключвайки засега възможността за цялостно прекратяване на огъня.

Европейската комисия ще предложи да бъдат стартирани преговори с Украйна за приемането ѝ в Европейския съюз, казаха източници на Ройтерс. Русия пък официално напусна ключов договор за сигурност, подписан след Студената война.

За финал ви препоръчвам историята на Джони Мичъл, която стана на 80 години във вторник. Тя е канадско-американска певица и една от първите жени в съвременния рок. Мичъл е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG