Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Има условия за сухопътен Шенген. Радев защитава семейството. Какво ще става в Украйна


Президентите на Унгария и България Катлин Новак и Румен Радев
Президентите на Унгария и България Катлин Новак и Румен Радев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Какво ще става в Украйна?
  • Какво става с Ларгото?
  • Как българските хакери напълниха света с вируси?

Австрия постави пет условия пред България и Румъния, за да обсъди премахването на сухопътните проверки по границите на Шенгенското пространство. Това гласи анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември, с който бяха отменени проверките по въздушните и морските граници.

Виена иска по-голямо присъствие на европейската гранична полиция на българо-турската граница, засилване на контрола на границата между България и Румъния, потенциални проверки на австрийски летища на хора, пристигащи от двете държави и „незабавно обратно приемане на кандидатите за убежище, за които [двете страни] носят отговорност“ във връзка с вече приетия от тях Дъблински регламент.

Последното австрийско условие е дискусия за самото Шенгенско пространство и засега неуточнени „компенсаторни мерки“ на границите на България и Румъния.

Как Радев стана защитник на семейството?

Президентът Румен Радев, както и колегите му от Унгария и Сърбия Каталин Новак и Александър Вучич застанаха зад декларация в подкрепа на семейството. В нея се казва, че те подкрепят политики, които „укрепят семейната сплотеност“ и дават „възможност на жените да се развиват едновременно като майки и професионалисти“.

Освен с подкрепа за семейството тримата са известни и с проруските си позиции.

Как разбираме какво ще става в Украйна?

Петима души загинаха, а над 120 бяха ранени след масиран ракетен обстрел на Русия срещу столицата Киев и други градове в Украйна.

Новината дойде, след като ден по-рано Москва нанесе едни от най-интензивните си удари от началото на войната.

По-късно във вторник руското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия е извършила три нападения срещу Белгородска област в Русия. Два дни по-рано Москва каза, че Киев е нанесъл удари срещу Белгород, при които са загинали над 20 души.

Володимир Зеленски отхвърли твърденията, че Русия печели войната срещу страната му. Украинският президент каза, че Киев планира операция в Крим.

Дори Путин не знае кога ще свърши войната в Украйна. Така се изрази един военен експерт, когато му поискаха някаква прогноза. Специалистите не обичат да ги питат за това, казват, че не са врачки. Татяна Ваксберг обаче направи нещо почти забранено – рискува с прогнози, извлечени от факти и намеци на експерти. Не пропускайте текста ѝ.

Има ли полицейско насилие в Стара Загора?

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи в понеделник проверка на случай в Стара Загора, при който мъж почина след преследване с полицията. Прокуратурата в областния център също разследва случая. Новината за проверките идва след като в събота 58-годишният бивш републикански шампион по Борба Пламен Панев почина след гонка с полицията.

Агенция „Митници“ е извършила проверки в „Лукойл Нефтохим“ Бургас и още 50 данъчни склада с нефтопродукти. Целта е да бъдат установени всички количества суров нефт, внесен от Русия заради специалната дерогация за България, както и количествата на произведените от него нефтопродукти. От 1 януари техният износ е напълно забранен.

Какво се случва с войната в Газа?

Израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от Ивицата Газа. В същото време Тел Авив очаква сраженията с бойците на Хамас да продължат поне шест месеца или дори през цялата 2024 г.

В Турция полицията задържа 33-ма души, заподозрени в шпионаж за израелската разузнавателна служба Мосад и преследване на чужденци, живеещи в страната. Месец по-рано турски официални лица предупредиха Израел за "сериозни последици", ако се опита да издирва членове на групировката Хамас, живеещи извън палестинските територии.

Няколко препоръки

Вече сме в първите дни на 2024 г. Какво ще донесе тя в глобалната политика, белязана така или иначе от промени, сътресения и несигурност? Димитър Бечев разказва.

Откъртени части от тавана, течове и влага. От откриването му през 2016 г. античният комплекс "Сердика" в центъра на София все е в ремонт. Предстои поредният. Какво не е наред с Ларгото? Отговорите са тук.

Две сделки – едната имотна, а другата медийна, вписани три дни една след друга в Търговския регистър в края на месец март 2021 г., повдигат въпроса доколко процедурата по закона „Магнитски“ за България е била адекватна и бил ли е предупреден Делян Пеевски за предстоящото срещу него. Димитър Ганев от Клуб Z търси отговори.

Kомпютъризацията на България в късния социализъм е наистина впечатляващ процес, резултат много повече от дейността на инженери, отколкото на партийни дейци. Когато тази индустрия се разпада, най-ранните български хакери, останали без работа и възможност да правят нещо смислено или доходоносно с уменията си, пълнят света с вируси. Не пропускайте страхотната история на Йоан Запрянов от Капитал.

Човек на деня

Една истинска "диамантена" Дама. Певицата Шърли Беси получи високо отличие на Великобритания за заслуги към музиката. Кариерата ѝ продължава повече от 70 години. Беси е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG