Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР пази тайната на Нотариуса. Парламентът пита за него трима главни прокурори


Заупокойна молитва за 20 дни от смъртта на патриарх Неофит в софийската църква "Св. Неделя", 1 април 2024 г.
Заупокойна молитва за 20 дни от смъртта на патриарх Неофит в софийската църква "Св. Неделя", 1 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Мълчанието на МВР за Нотариуса
  • Злоупотребите по тунел "Железница"
  • "Хаванският синдром"

МВР се ядоса, че депутати и журналисти продължават да питат дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса му е бил секретен сътрудник, и реши да излезе с официална позиция, че никога няма да отговори на този въпрос, защото това е "държавна тайна".

Вътрешният министър Калин Стоянов пък пусна своя лична позиция, в която отрича да е познавал и някога да е говорил по телефона с покойния предполагаем брокер на влияние.

"Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов - Нотариуса", написа Стоянов, цитиран от БТА, по повод данни за подобен негов разговор с Нотариуса, публикувани от сайта BIRD.

Въпроси към Сарафов, Гешев и Цацаров

В същото време депутатите от временната комисия за Нотариуса решиха да потърсят отговори на въпросите си от последните трима главни прокурори Борислав Сарафов, Иван Гешев и Сотир Цацаров. Те са поканени на изслушване във вторник, но Гешев няма да се яви заради отдавна планирано пътуване, информира "Медиапул".

На този фон колегите от "Дневник" предлагат поне 15 въпроса, които има смисъл да бъдат зададени на Сарафов, Гешев и Цацаров по повод зависимостите в ръководената от тях прокуратура.

За зависимости се говори и в поредната порция документи от Софийската градска прокуратура, публикувани от Антикорупционния фонд. От тях става ясно, че бившият прокурорски помощник на Гешев Стефчо Банков е свидетелствал срещу него за това, че го е карал да намира "фиктивни свидетели" по случая "Барселонагейт". В момента Банков отново работи в МВР, писа наскоро "Сега".

Поредно разследване на Европрокуратурата

Европейската прокуратура разследва предполагаеми злоупотреби по строителството на най-дългия тунел в България - "Железница".

В консорциума, който изпълнява този проект, влиза небезизвестната фирма "Джи Пи Груп", която побърза да декларира, че тя не е обект на разследването.

Общата стойност на строежа на тунел "Железница" е 185 млн. евро, от които 80% идват от европейско финансиране. Съмненията на разследващите са, че част от тези пари са стигнали до "кухи фирми".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Проверка на руски инвестиции

България вече ще проверява и съмнителни руски инвестиции, гласи нов европейски регламент, насочен срещу рискови активи от Русия и Беларус. Тук можете да прочетете повече подробности по темата.

Не пропускайте и това видео, в което Павела Колева обяснява какви промени настъпват при задгранични пътувания, след като България стана член на Шенген по въздух и вода.

Ако не сте имали възможност да гледате Студио България с журналиста Горан Благоев, можете да прочетете този текст. От него ще разберете повече за това как функционира Българската православна църква и кой може да наследи починалия наскоро патриарх Неофит.

Недоволство в Турция и Израел

Турската опозиция спечели местните избори в ключови градове, побеждавайки управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Сред тях са най-големите Истанбул и Анкара.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също предизвика масово недоволство в родината си, където се проведоха най-глемите антиправителствени протести от началото на войната с палестинската групировка Хамас.

Русия е знаела за готвен атентат и от Иран

Русия се оказа предупредена за евентуален атентат и от Иран. Същото предупреждение бяха отправили и САЩ, преди на 22 март терористи да атакуват концертната зала "Крокус Сити Хол" и да убият над 140 души.

Москва е обект и на друго разкритие, свързано с болестни симптоми на американски дипломати в Куба, проявявани през 2016 г. Става въпрос за т.нар. "Хавански синдром", зад който се оказва, че вероятно стоят служители на руското военно разузнаване ГРУ.

Междувременно стана ясно, че руският съд за пореден път удължава с два месеца първоначалния срок на задържане на журналистката от Радио Свобода Алсу Курмашева.

И още три препоръки

За финал ви препоръчвам този текст на колегите от "Клуб Z", посветен на 45-годишнината от първата асамблея "Знаме на мира" в социалистическа България.

Не пропускайте и мнението на Красен Станчев, който тази седмица разсъждава по въпроса какво Международният валутен фонд не може да разбере за българската данъчна система.

Отделете няколко минути и за историята на японската кинозвезда Коджи Якушо. Той казва за себе си, че е сред актьорите, които се надяват всяка следваща роля може да им донесе пълно удовлетворение и усещане за себереализация.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG