Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Паметникът се оказа с малко защитници, но Радев е сред тях. Синхронът на ГЕРБ и ДПС е явен


Между 100 и 200 души се събраха на протест в защита на Паметника на Съветската армия. Част от тях носеха български, руски и червени знамена със сърп и чук.
Между 100 и 200 души се събраха на протест в защита на Паметника на Съветската армия. Част от тях носеха български, руски и червени знамена със сърп и чук.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • БСП и "Възраждане" с малоброен протест за съветския паметник
  • Синхронът между ГЕРБ и ДПС вече не е тайна
  • Стив Бушеми

Пълният демонтаж на Паметника на Съветската армия може да приключи до Коледа. Втори пореден ден работници рязаха части от най-високата фигура на композицията.

В сряда вечер проруските БСП и „Възраждане“ организираха протест в защита на монумента. На него се събраха по-малко от 200 души.

Президентът Румен Радев също критикува демонтажа на паметника и каза, че „в момента е в ход агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта“.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Осиновените деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. Това става възможно с последните промени в Семейния кодекс. Промените бяха приети със 179 гласа „за“, 10 „против“ и 9 „въздържал се“.

ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС са се уговорили да увеличат парите за култура и да увеличат контрола върху търговете за лекарства.

Доскоро те отричаха да имат каквото и да било общо, въпреки че много хора ги обвиняваха точно в това. Днес Бойко Борисов и Делян Пеевски подкрепят взаимно позициите си и звучат в синхрон. Стига се до ситуация, в която между ГЕРБ и ДПС няма сериозни различния. Георги Ангелов разказва.

Ново начало или начало на края? Този въпрос вълнува широкия електорат на ДПС, както и активните членове на движението. Какво може да се случи, след като Делян Пеевски застане начело на партията? Препоръчвам ви текста на Антонина Желязкова от Маргиналия по темата.

Как Русия заобикаля санкциите през "Лукойл" в България

"Лукойл" в България е използвала "вратичка" в закона, за да заобикаля забраната за внос на руски петрол в Европейския съюз (ЕС). Това се е случвало на цени по-високи от заложения ценови таван, като така е осигурила на Кремъл 430 млн. долара данъчни приходи.

Това твърди анализ на българския Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитиран от Политико.

Войната в Украйна

Загубите на Русия във войната срещу Украйна достигнаха 315 хил. убити и ранени военнослужещи. Това е около 87% от личния състав, който руското министерство на отбраната е събрало за инвазията в Украйна през февруари 2022 г., твърди американското разузнаване.

Най-малко 53 души бяха ранени при руска ракетна атака срещу столицата на Украйна Киев. Украинските власти съобщиха за ракета, паднала на територията на болница.

Всички западни демокрации са застрашени, ако на Владимир Путин бъде позволено да победи Украйна. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън при посещението на украинския му колега Володимир Зеленски в Белия дом.

Няколко препоръки

В Полша настъпва политическа промяна. След 8-годишно управление на националисти страната затопля отношенията си с ЕС. Новият премиер Доналд Туск веднага призова Запада за пълна мобилизация в подкрепа на Украйна.

Рядко ще го чуете "отвътре": в българската журналистика беше обезглавено цяло поколение. Това стана по много начини, но най-болезненият е този, който предприеха съвсем конкретни политици. Това стана ясно от разговора на Генка Ширкерова с бившите шефове на новините на бТВ и Нова телевизия Венелин Петков и Дарина Сарелска.

Лидерът на ГЕРБ Борисов се е настанил в стария кабинет на Тодор Живков в сградата на бившия Партиен дом, където в момента се помещава парламентът. В съседство е кабинетът на Пеевски, пише Офнюз.

Хенри Кисинджър почина на 29 ноември 2023 година на 100 години. Статиите по повод смъртта му варираха от религиозно поклонение пред чудотворец до буря от ругатни. Писател, държавник или военнопрестъпник беше Хенри Кисинджър, пита Стефан Попов.

Човек на деня

Той често се превъплъщава в ролята на чудак или престъпник, докато в реалността е готов да сложи униформата на пожарникар. В сряда Стив Бушеми навърши 66 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG