Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Няма шансове за правителство. ДПС и ГЕРБ вече не се правят, че им пука за Нотариуса


Хамид Хамид от ДПС и Маноил Манев от ГЕРБ. Двамата депутати са членове на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.
Хамид Хамид от ДПС и Маноил Манев от ГЕРБ. Двамата депутати са членове на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП-ДБ взема обречен втори мандат
  • ГЕРБ и ДПС са в синхрон
  • България с рекорди по смъртност от COVID-19

Политическите партии не постигнаха съгласие и България ще отиде за 5 път на парламентарни избори в рамките на три години.

Това изглежда вече почти сигурно, след като във вторник "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи реализиране на втория мандат с премиер от ГЕРБ-СДС и подписване на споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите. От партията на Бойко Борисов отказаха.

Малко по-рано парламентът прие, че първият мандат на ГЕРБ с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно, макар че така и не се стигна до реален опит за осъществяването му.

Цялата история между ПП-ДБ и ГЕРБ събрахме в това кратко видео.

В 15 ч. днес президентът Румен Радев официално ще връщи втория мандат на ПП-ДБ, но това едва ли ще доведе до резултат, след като всички други партии в парламента казаха, че няма да ги подкрепят за кабинет.

Останалите партии, с изключение на „Възраждане“, казаха и че няма да се опитат да формират правителство с третия мандат и че ако го получат, ще го върнат неизпълнен на президента.

Позициите на партиите се сменяха постоянно в последните седмици. За това как стигнахме дотук и какво доведе до провала на „сглобката“ гледайте Студио България с Генка Шикерова, която разговаря с журналистите Миролюба Бенатова и Полина Паунова.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Нотариуса и синхронът на ГЕРБ и ДПС

Сривът в управлението започна преди месец, когато ПП-ДБ и ГЕРБ влязоха в конфликт около новия кабинет. Тогава ДПС застана до партията на Борисов. Тенденцията не е нова, но напоследък двете партии още повече сближиха позиции. Докъде ще стигне тази близост? Катерина Василева предлага няколко отговора.

Във вторник, когато вече стана ясно, че няма нужда от „евроатлантическо мнозинство“, в синхрон двете партии саботираха кворума на временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса. Заедно с депутати от БСП и "Има такъв народ" (ИТН) те предизвикаха хаос в началото на изслушването.

„Разпускайте този цирк“, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

Голяма част от участието на двете партии в комисията всъщност приличаше точно на определението на Манев, а това си пролича в предишни изслушвания.

Путин и вечно виновният Запад

Зад атаката в концертен център до Москва стоят радикални ислямисти. Това каза президентът на Русия Владимир Путин в понеделник. Въпреки това той отново обвърза нападението с Украйна и САЩ, защото те „имат полза“ от него.

Путин е на власт от четвърт век, в който Русия преживя най-тежките атентати. Зад всеки от тях стои същият въпрос, който се задава и днес: ами ако самата Русия стои зад всичко това? Не пропускайте този анализ.

България и рекордната смъртност от COVID-19

Биологично оръжие, чип на Бил Гейтс, обикновен грип - това бяха някои от най-разпространените конспиративни теории за пандемията в България. Заради тях много хора не се ваксинираха. Днес данните показват, че регионите в ЕС с най-висока смъртност от вируса през 2021 г. са именно в България.

От години всички власти говорят за несправедливото заплащане за лекарите и медицинските сестри. Стигна се до въвеждане на Колективен трудов договор, но той изобщо не предотвратява задаващата се кадрова катастрофа в сектора. Надежда Цекулова разказва.

Няколко препоръки

Мостът "Франсис Скот Кий" в Балтимор, САЩ, се срути, повличайки в реката няколко автомобила. До това се стигна, след като товарен кораб се вряза в него. Тук събрахме всичко известно за инцидента.

Скандали, оставки, протести – това са последните новини от Унгария на Виктор Орбан. Възможно ли е обаче да се разклати почти едноличната власт на министър-председателя, питат колегите от Булевард България.

За момента България разполага с достатъчно пресноводни ресурси, но климатичните промени могат да доведат до риск от възникване на водни дефицити. До този извод стигат проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов, които представиха анализ за състоянието на водните ресурси в България за платформата „Климатека“.

Човек на деня

Тя е най-известна с образа на писателка, която говори за любовта, секса и преживяванията на жените в Ню Йорк в края на 90-те. В този образ влиза и днес. Така показва, че животът не спира, когато вече не си на 30. В понеделник Сара Джесика Паркър навърши 59 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG