Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев пак защити руските интереси. ПП-ДБ застана срещу ГЕРБ и Борисов заплаши правителството


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП-ДБ и ГЕРБ се скараха
  • Васил Терзиев е фаворит в София
  • Рита Уилсън

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведените такси върху вноса и транзита на руски газ през България. Става въпрос за допълнително облагане на количествата природен газ, които идват от Турция по продължението на „Турски поток“ и почти в пълен обем продължават към Сърбия и Унгария.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че това действие на президента е в полза на Русия и с него „ той се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес и политиката на България и ЕС“.

Президентът Радев често е обвиняван, че заема позициите на Русия най-вече във връзка с енергетиката и войната в Украйна.

Борисов се скара на ПП-ДБ заради бойкот на парламента

Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), БСП и „Възраждане“ отказаха да участват в извънредното заседание на Народното събрание в петък. На него трябва да се гласува ветото на Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката, както и да се приемат поправки, свързани със съхранението на нефт.

Ако трите партии спазят обещанието си, то заседанието няма да се проведе поради липса на кворум.

ПП-ДБ оправда действията си с това, че според тях заседанието ще прерасне в агитация преди изборите. Това доведе до поредна заплаха за правителството от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че „има риск“, защото вече не може да контролира депутатите си. Един от тях - Делян Добрев пък поиска оставката на правителството.

Васил Терзиев е фаворит в София

На местните избори в София се очаква балотаж между Васил Терзиев и някой измежду Антон Хекимян и Ваня Григорова. Това показват данните от проучване на „Алфа Рисърч“.

Резултатите от проучването показват, че вероятността Вили Лилков да се добере до балотаж е много малка. Той е лице на СДС и ДСБ през прехода, но след това подкрепя ГЕРБ. Сега се обявява за дясна алтернатива на всички тях. Какво предлага за София? Отговорите са тук.

Знаете ли, че в неделя някои хора могат да гласуват за общински кмет, районен кмет и кмет на кметство? И да не забравяме, че се избират и общински съветници. Местните избори могат да ни се сторят като пълна каша. Всъщност не е чак толкова трудно, но за да се ориентирате по-добре ви подготвихме едно видео.

Пропагандата в Русия стигна до телевизионните игри

Компаниите, които участват в производството на руските балистичните ракети "Кинжал", не са попаднали под западните санкции след началото войната в Украйна. Това показва разследване на Инсайдър.

Нова украинска бойна единица е сформирана от руски доброволци, предимно от етническите малцинства в Сибир. Войниците от тези малцинства съставляват непропорционално голям дял от мъжете, мобилизирани от руската армия да се бият във войната, която Русия води в Украйна. Как изглежда животът им сега, когато се бият срещу руската армия. Вижте в тази галерия.

НАТО подкрепя Молдова и призовава руските сили да се оттеглят от територията на страната. Това беше обявено по време на среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и молдовския премиер Дорин Речан в Брюксел. Става въпрос за сепаратистката „Приднестровска молдовска република“ – ПМР. В началото на 90-те тя не иска да се отделя от СССР и се провъзгласява за независима. Тя не е призната от никого, включително и от Русия.

Появява се в ефир за първи път още през 1975 г. в бившия СССР. И оттогава е най-популярната телевизионна игра за интелектуалци в рускоезичния свят. Днес вече и тя е интрумент на пропагандата на Кремъл. Ще убие ли войната в Украйна и шоуто "Къде? Какво? Кога?" Не пропускайте тази история.

Човек на деня

Актриса, певица, продуцент. Успешна жена, която има звезда на холивудската Алея на славата. Щастлива жена, която има любовта на своя избраник вече 35 г. Тя е наполовина българка и заради нея български език звучи в един от филмите на Спилбърг. Тя е Рита Уилсън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG