Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Земеделците сега искат пари. Шпионска връзка в МВР и ДАНС. Кой е кандидатът на руската опозиция


Протестиращи земеделци запалиха сено пред земеделското министерство в София, 5 февруари 2024 г.
Протестиращи земеделци запалиха сено пред земеделското министерство в София, 5 февруари 2024 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Без разследване за имотите на Сарафови
  • Колко струва безплатното образование
  • Нова американска помощ за Израел и Украйна

Българските земеделци последваха примера на колегите си в Европа и отново протестират. Този път не срещу вноса на украинско зърно, а за пари от държавата. Премиерът Николай Денков обаче отказа помощ да се дава на тези, които са били на печалба през миналата година.

Повече пари искат и мобилните оператори, които едновременно повишиха цените, но Комисията за защита на потребителите няма да се опитва да им влияе, а ще анализира ситуацията в доклад.

Друго нещо, което няма да се случи, е разследване за имотното състояние на семейството на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Сигнал в тази връзка беше изпратен миналата пролет от шефа на пресцентъра на предшественика му Иван Гешев - Веселин Иванов.

След като новият механизъм за разследване на главния прокурор влезе в сила, този сигнал беше проверен, но не са били установени данни за престъпление. Междувременно Иванов запази поста си прокурорския пресцентър. Засега Сарафов запазва мълчание.

Разследването за Мартин Нотариуса

Временният главен прокурор мълчи и за разкритията за потенциална мрежа за влияние в съдебната система, която изглежда е имал убитият миналата седмица Мартин Божанов-Нотариуса.

"Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции - това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност - това е големият проблем", каза правосъдният министър Атанас Славов пред Нова телевизия и призова за пълно разследване по случая.

На този фон колегите от "Сега" съобщиха, че множество сигнали за имотни измами на Божанов са потънали в Софийската районна прокуратура в последните години.

Фокусът на службите обаче се измести към самите тях, след като ГДБОП и ДАНС проведоха акции в собствените си сгради заради двама служители, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

Още няма мнозинство за шеф на СОС

Блокажът на Столичния общински съвет (СОС) изглежда ще продължи, след като групата на ГЕРБ обяви, че ще остане в опозиция, а тази на БСП настоява неин представител да оглави съвета. Така мнозинство за избора на последно предложения от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров все още няма.

Задава ли се междувременно криза с боклука на София, можете да видите в това видео на Диляна Теохарова, Боян Тончев и Мирослав Михайлов.

А колегите от "Медиапул" пък описват какво постанови окончателно Върховният административен съд за незаконните сгради на Румен Гайтански-Вълка на брега на язовир Искър.

Ако сте пропуснали новината, че управляващите предлагат студентите в държавните университети да учат безплатно, този текст на Видка Атанасова ще ви помогне да се ориентирате за какво става въпрос.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Ще има ли балкански Шенген

Докато чакат европейските лидери да се съгласят да ги пуснат в Шенгенското пространство и по суша, България, Гърция и Румъния обсъждат своя инициатива за премахване на граничния контрол от сухопътните граници между трите страни. Какво точно се предлага и може ли да се случи, четете в този текст на Диляна Теохарова.

България е член на Европейския съюз (ЕС) вече 17 години, но разбират ли българите как точно се управлява неговата икономика и каква тежест имат правителствата на страните членки? Красен Станчев обяснява в тук.

След като ЕС най-накрая постигна консенсус за помощ от 50 млрд. евро за Украйна, сега и Сенатът на САЩ намери съгласие за двупартиен законопроект за нова помощ за Украйна и Израел.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Президентските избори в Русия

Владимир Путин пак ще спечели изборите за президент в Русия. Но има и руснаци, за които в тези предрешени избори проблясва малка надежда. Дори името й е такова - Борис Надеждин. Той се кандидатира за президент и въпреки противоречивата си биография събра много подкрепа. Десислава Димитрова разказва за него.

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова даде интервю за руска телевизия, в което не изключи варианта Русия да си прибере паметници, които са нежелани или вече демонтирани в България, пише "Дневник".

Би Би Си пък цитира Бъкингамския дворец, който съобщи, че британският крал Чарлз Трети е диагностициран с рак и ще отложи свои планирани публични ангажименти, за да започне лечение.

Човек на деня

За финал ви препоръчвам да прочетете историята за певицата Майли Сайръс, която в неделя спечели първите си две награди "Грами". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG