Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Въпросите за "Турски поток" се върнаха преди изборите. Излиза истината за "Вагнер"


8 януари 2020 г., Истанбул. Борисов, Путин, Ердоган и Вучич откриват "Турски поток".
8 януари 2020 г., Истанбул. Борисов, Путин, Ердоган и Вучич откриват "Турски поток".

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • “Турски поток”
  • Лозунгите за мир
  • Елиуд Кипчоге

Президентът Румен Радев, бившият премиер Бойко Борисов и бившата шефка на парламента Цвета Караянчева са били информирани от ДАНС, че газопроводът “Турски поток” през България няма да доставя газ за страната и че основната му цел е заобикалянето на Украйна. Това показват поверителни справки, които бяха публикувани от разследващия сайт Bird.bg.

“Демократична България” поиска в следващото Народно събрание да има специална комисия, която да разследва “потенциалните вреди, нанесени от бившия премиер Бойко Борисов във връзка с проекта "Турски поток".

Поверителните справки казват това, което досега е казвано от експерти и медии. Припомняме ви как България активно съдейства на Путин и построи "Турски поток", а в резултат Украйна стана по-уязвима.

Не пропускайте и историята на Спас Спасов за това как един известен русофил, който се представя за лидер на паравоенна организация в България, сега е решил да вербува хора за криптовалута.

Расте възмущението след катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която беше убит френски гражданин. В кръвта на шофьора са открити кокаин и алкохол.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Пътят към парламента

Преди изборите някои партии издигнаха лозунга “Искаме мир”. Това повтаря лозунга на Путин, който нареди нападението срещу Украйна и въведе мобилизация в Русия. Татяна Ваксберг обяснява защо се случва това.

Сред тези партии е и БСП, която все още не е взела решение дали да признае референдумите в окупираните украински територии за присъединяване към Русия.

Намерете още 5 минути днес, за да гледате видео репортажа на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за това как ДПС води кампанията си в шуменските села, където почти всички зависят от кмета. Следете поредицата “Пътят към парламента” всеки ден на сайта на Свободна Европа.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Опрощаване на грехове срещу смърт на фронта

В изминалата нощ руски части атакуваха отново Одеса с ирански дронове и унищожиха летището в Кривой Рог.

Близкият до Путин руски олигарх Евгений Пригожин потвърди за първи път, че е основател на частната военна група "Вагнер", която в момента воюва в Украйна.

“Вагнер” е като организирана престъпна група”, казва бивш наемник, който напусна Русия и издаде във Франция спомените си от частната армия.

Руският патриарх Кирил опита да повдигне духа на руските войници и обеща опрощаване на греховете на всеки, който загине на фронта.

Вече има данни, че Русия е започнала да събира мъже от окупираните части на Южна и Източна Украйна, за да ги принуди да се бият срещу украинската армия.

На различни места в Русия продължават протестите срещу обявената от президента Путин частична мобилизация. Арестувани са почти 2500 души, а много повече успяха да напуснат страната.

Укриващият се в Русия бивш американски агент Едуард Сноудън стана руски гражданин.

По света

Италия се подготвя за първата си жена премиер, след като Джорджа Мелони спечели безапелационна победа на изборите.

Не пропускайте разказа на Владимир Шопов за една по-далечна страна - Виетнам провежда икономически реформи от десетилетия, но през последните години видимо е близо до това да се превърна в "азиатски тигър".

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И две препоръки

Ако следите конфликта между Роджър Уотърс и Полша, тук има продължение - музикантът отрече сам да е отменил концерти и обвини местната власт в Краков в “драконовска цензура”.

Като дете той тича два пъти по три километра всеки ден. Сега той е непобедим състезател и световен рекордьор в маратона. Кениецът Елиуд Кипчоге подобри собствения си световен рекорд и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG