Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никой не смее да каже дума за “Турски поток”. Русия преживя серия от загуби само за ден


Бившият премиер Бойко Борисов и президентът на Сърбия наглеждат строителството на "Турски поток". Художник Симеон Кръстев
Бившият премиер Бойко Борисов и президентът на Сърбия наглеждат строителството на "Турски поток". Художник Симеон Кръстев

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пътната карта и мълчанието след нея
  • Дете гледа как баща му бие майка му
  • Сандра Хюлер и пътят от Източна Германия до Холивуд

И институциите, и политиците се правят, че не забелязват изплувалата Пътна карта между България и “Газпром”, която показва правителството на Борисов е построило газопровод в услуга на Путин, който така е заобиколил Украйна преди да я нападне. Проследихме бездействието и мълчанието за “Турски поток” в детайли.

В строителството на тръбата става дума не само за обслужване на интереса на Русия, но и за конкретни нарушения на закони и правила - може да гледате разговора на Генка Шикерова с Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

Ако не искате да пропускате интересните разговори, най-добре се абонирайте за канала на Свободна Европа в YouTube. Ако пък сте в движение, може да слушате интервюто в Spotify.

Криза няма, протест има

В това време политици плашат хората, че има криза с мигрантите. Данните не показват криза, но това не попречи на повече от 100 души да протестират пред бежанския център в “Овча купел”. Не пропускайте репортажа на Павела Костова и Веселин Боришев.

Президентът приключи консултациите с партиите. “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” поискаха избори. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават да преговарят в тишина за следващо правителство. Румен Радев още не е казал кога ще връчи първия мандат на Мария Габриел.

Дете гледа как баща му пребива майка му

Домашното насилие обикновено се случва между двама души - насилник и жертва. Понякога обаче в стаята има и друг, по-малък човек. В тази история детето дори заснема видеозапис на баща му, който бие майка му. Какво следва - Катерина Василева обяснява.

Преди пет години финансирането на лечението на българи в чужбина премина от здравното министерство към НЗОК. Днес броят на пациентите и парите по тази линия са намалели. Но значи ли това, че по-малко българи се нуждаят от лечение извън страната? Надежда Цекулова има отговори.

В София имаше два протеста - и в двата участваха свещеници. Става дума за отменения избор на Сливенски митрополит. Светият синод първо иззе случая, а после отстъпи. Колегите в “Дневник” разказват цялата история.

Може да си спомняте снимката на Кирил Петков с електрически автомобил и обещанието, че германска фирма ще ги произвежда в Ловеч. Три години по-късно завод няма, а инвеститорът Next.e.GO поиска да бъде обявен в несъстоятелност, пише “Капитал”.

Лош ден за Русия

Руски военен самолет Илюшин-Ил-76 се е разбил край град Иваново на около 300 км североизточно от столицата Москва.

Базирани в Украйна въоръжени групировки от руснаци съобщиха, че са започнали да нахлуват през западните граници на Русия.

По-рано дойде съобщението, че два петролни склада в Русия са запалени след атаки от украински дронове.

Европейският парламент одобри законопроект, който предвижда нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва с до 5 години затвор. Това ще трябва да се прилага от всяка страна членка.

В това време руски депутати се опитват да пренапишат историята и да заличат факта, че Крим е украински.

Също в Русия държавата лекува здрави хора от болест, която не съществува. Режимът на Путин прилага насилие и тормоз, за да “излекува” хомосексуалните. Не пропускайте и тази история.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя участва в два от най-високо оценените филми за 2023 година - “Анатомията на едно падане” и “Зона на интерес”. През последните години Сандра Хюлер става една от най-разпознаваемите германски актриси. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG