Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна обръща хода на войната. Вече е ясно кой покани Митрофанова на Съединението


"Влак към победата", пише върху този вагон на централната гара в Киев. Украинските железници посветиха този влак на хората в окупираните територии.
"Влак към победата", пише върху този вагон на централната гара в Киев. Украинските железници посветиха този влак на хората в окупираните територии.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Украйна напредва
  • Проверки след наводненията
  • Александър Везенков

Украйна започна дълго чаканата контраофанзива в южната и в източната част на страната. Тя обаче не протича като "класическа" контраофанзива, украинските власти не казват почти нищо за нея. Ето какво знаем със сигурност до момента.

Президентът Володимир Зеленски обяви “добри новини” от района на Харков, а Пентагонът потвърди за “бавен, но значителен напредък” на украинските сили в южната част на страната.

Киев пое отговорност и за поредицата от експлозии в руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително тази, който разтърси военното летище в Саки преди месец.

Украинският ядрен оператор "Енерхоатом" обсъжда да затвори окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие". Ден по-рано Международната агенция за атомна енергия определи ситуацията в централата като "неудържима".

Европейската комисия предложи пределни цени за вноса на руски газ. "Изправени сме пред извънредна ситуация, защото Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари”, каза Урсула фон дер Лайен.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Кой покани Митрофанова

Вече знаем кой покани посланичката на Русия Елеонора Митрофанова на тържествената заря-проверка в деня на Съединението. Появата ѝ зад президента Румен Радев възмути много хора. Диляна Теохарова тръгна по следите на тази история.

На следващата сутрин Паметникът на Съветската армия в София осъмна с червена боя, а една от гранитните плочи е счупена. Руското посолство призова да се спре "позорната практика на оскверняване на паметниците".

Русия нападна Украйна преди повече от 6 месеца, но досега очакваната смазваща победа така и не се е случила. Въпреки това западните приятели на Путин не се отдръпват от него. Дамяна Велева разказва обяснява защо.

В това време руският президент се закани да промени постигнатата сделка за износ на зърно от Украйна. Путин иска корабите да стигат само до някои страни, защото сега “се възползват страни от ЕС”. Той не даде доказателства за това.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Има ли незаконна сеч в гората

Държавата започва проверки за незаконна сеч в района на наводненията в Карловско, където проливните дъждове оставиха без ток и вода няколко населени места. "Да, имаме различни констатации вече”, каза земеделският министър Явор Гечев.

В средата на август водата в Своге изчезна. Реката пресъхна внезапно и беше обявено бедствено положение. Водата се появи обратно толкова внезапно, че отнесе и въпроса как се случи всичко това. Генка Шикерова разследва този случай и намери отговор.

Само на 500 км от София се намира черногорското езеро Биоград, което е на път да изчезне. Намерете още 3 минути днес, за да гледате тази история.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И три препоръки

В сряда се навършиха 44 години от атентата срещу писателя и журналист Георги Марков в Лондон. Препоръчвам ви историята на Христо Христов - Как ДС подари убийството на Георги Марков за рождения ден на Тодор Живков.

Изборите наближиха и пак се заговори за президентска република. Това обаче, за което така и не се заговори, е президентската институция - такава, каквато е в момента. Нито пък за нейните дефекти. Не пропускайте анализа на Стефан Попов.

През последното десетилетие той изгради кариера на един от най-добрите баскетболисти в Европа. В момента Александър Везенков буквално пише история на Европейското първенство по баскетбол в Грузия, където подобри рекорда на руснака Алексей Швед, записвайки серия от пет поредни мача с отбелязани поне 25 точки. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG