Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна предложи план за край на войната. Българска депутатка сътвори международен скандал


Украинският военен министър Олексий Резников след края на преговорите в Истанбул във вторник.
Украинският военен министър Олексий Резников след края на преговорите в Истанбул във вторник.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Офертата на Киев
  • Случаят “Гунчева”
  • Марина Абрамович

Украйна предложи на Русия конкретни стъпки за край на войната - неутралитет с международни гаранции и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания Крим. Това стана по време на преговорите в Истанбул. Турция определи предложението като “най-значимия напредък” досега.

Също от Истанбул Русия обяви, че намалява драстично военните действия в района на Киев и Чернигов. Украйна от няколко дни твърди, че руските сили буксуват и не напредват. По-късно обаче Киев определи обявеното изтегляне за подвеждащо.

Преговорите започнаха с обръщение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който призова за конкретни резултати, за да има среща между президентите Зеленски и Путин. В залата се появи и милиардерът Роман Абрамович, чиято роля все още не е ясна.

В това време руска ракета удари сграда на местната администрация в Николаев. Най-малко 12 души са загинали и 33 са ранени.

Най-тежко продължава да е в обсадения от руската армия Мариупол. Десетки хиляди все още са в капан без вода, храна и ток. “Започнаха да погребват мъртвите в дворовете” - не пропускайте този разказ на мъж, който е успял да избяга със семейството си от града.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org.

Ще спре ли руският газ?

Прокуратурата разследва за предателство депутатката от “Възраждане” Елена Гунчева. Става дума за неин пост във Фейсбук, с който тя пожелава руска ракета да удари Министерския съвет и посолството на САЩ в София.

Няколко часа по-рано 35 посланици, сред които тези на страните от ЕС, САЩ и Великобритания, подкрепиха председателя на парламента Никола Минчев, който осъди думите на Гунчева и ги нарече “недостойни и недопустими призиви за насилие”.

Русия поиска от петък „неприятелските“ държави да плащат газа в рубли. Западът отказва, а Москва заплашва, че който не плаща, няма да получава газ. Тук обясняваме какво ще стане в петък.

Русия се готви да включи в понятието "съотечественик" всеки украинец, говорещ руски език. Предложението е внесено в държавната Дума. Това породи опасения от бъдещи “освобождения” на съотечественици.

Смачкването на свободата в Русия не започва с войната срещу Украйна. Намерете време да гледате видео интервюто на Татяна Ваксберг с руския адвокат Дамир Гайнутдинов, който защитава преследваните от Москва за мнение в интернет. Ако сте в движение, може да го слушате в Spotify.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Прокуратурата обвинява правителството

България не изпраща военна помощ за Украйна. Новият министър на отбраната Драгомир Заков представи намеренията си. Армията спешно се ориентира към отбрана на Черноморието, пише Момчил Милев в “Капитал”.

Арестът на бития зад колоните на Министерския съвет Евгени Марчев е бил незаконен, реши съдът. Побоят и арестът се случиха по време на протестите през 2020 г. срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

Прокуратурата обяви, че ще се противопоставя на атаките от политици чрез "обзор на неверни политически твърдения". Първите наблюдения бяха представени във вторник.

Последва изявление на говорителката на правителството Лена Бориславова. Тя изказа надежда прокуратурата да разпредели равномерно времето, което отделя за пресконференции и за разследване на истински престъпления.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Не пропускайте анализа на Красен Станчев за икономическите последици от войната срещу Украйна - какво може да прави отделният човек. Ето част от отговора - почти всичко политически и почти нищо икономически.

Тя е пърформанс артист – нейното творчество не е материално, а е изпълнение, в което тя участва с тялото си. Тя е Марина Абрамович и сега дарява себе си, за да събере средства в помощ на Украйна. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG