Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Въпросът за военна помощ за Украйна влезе в парламента. Русия продължава атаките


Останки от свален руски самолет в района на Киев.
Останки от свален руски самолет в района на Киев.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Русия продължава с обстрелите
  • Парламентът ще обсъжда военна помощ за Украйна
  • Жан-Пол Сартр

Народното събрание ще обсъжда предоставянето на военна помощ за Украйна. “Демократична България” предложи консултации по темата, а опозиционната ГЕРБ направо внесе проект за решение. В управляващата коалиция няма съгласие по въпроса. Може да си припомните защо България не помага военно на Украйна.

Преговорите

Първоначалните надежди за спиране на огъня след преговорите в Истанбул започнаха да изчезват. “Не сме наивни”, каза украинският президент Володимир Зеленски. Западът също е скептичен, че обявеното от Русия изтегляне е истинско.

Малко по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков затвърди това настроение. “Нищо много обещаващо”, каза той.

Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд каза, че отмяна на санкциите срещу Русия може да се обсъжда само при изтегляне от Украйна.

На фронта

Атаките срещу Чернигов продължават, нищо че ден по-рано Русия обяви, че драстично намалява военните действия в районите на Киев и Чернигов.

Зеленски каза рано сутринта в четвъртък, че очаква засилени атаки в Донбас, където има струпване на руски войски.

Москва обяви спиране на огъня в четвъртък сутрин в Мариупол, за да могат цивилните да се евакуират. Няколко часа по-рано руският президент Владимир Путин каза, че ще спрат да обстрелват Мариупол само ако градът се предаде.

В Мариупол продължава да е най-страшно. Намерете още 4 минути днес, за да гледате това видео, в което хора разказват за ужаса в града, от който са избягали.

“Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в обръщение към българите по повод 18-ата годишнина от присъединяването към Алианса.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org.

Бежанците

ООН съобщи, че бежанците от Украйна вече са над 4 милиона. Къде отиват тези хора и каква помощ получават в различните държави - Елица Симеонова разказва.

Снимките на хора, които напускат Украйна заедно с домашните си любимци, са стотици. Има обаче и животни, които остават. А хората, които се грижат за тях, казват, че няма да ги изоставят. Не пропускайте и тази история.

Разследвания

Войната завари 70 кораба в украински пристанища. Днес те са блокирани. На два от тях моряците са българи. Съдбата им не зависи от София, но това не попречи на някои политици да яхнат проблема. Генка Шикерова разследва.

Собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за “Турски поток” в България, е в списъка със санкции на ЕС, разкрива Георги Ангелов в OFFNews. Дмитрий Пумпянский е санкциониран като изключително близък на Путин.

Пътят на цензурата никога не е светкавичен, въпросът е как да я разпознаеш навреме. Прочетете “Как Русия скри интернет под златния щит” - за това говори в "Студио България" на Свободна Европа руският юрист Дамир Гайнутдинов.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Край на маските

Днес е последният ден от извънредната епидемична обстановка заради COVID-19. Кои ограничения отпадат от утре и кои остават - тук сме обяснили.

Фирмите обаче ще могат да получават помощ за запазване на служители по схемата 60/40 до края на месец юни, съобщават колегите в “Дарик.бг”.

Премиерът Кирил Петков е възложил изработването на пакет "Великденска подкрепа" за най-нуждаещите се, пише “Дневник”.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

От близо месец на полско-украинската граница има един готвач. Благодарение на него са приготвени над 4 милиона ястия за украински бежанци. Неговото име е Хосе Андрес и той е Човек на деня на Свободна Европа.

Жан-Пол Сартр не се записва във Френската комунистическа партия, но е в луд възторг от сталинизма. А когато и слепите проглеждат, не признава греха си, просто го забравя. Не пропускайте този епизод от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG