Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Втората част на войната започна. Кулеба днес е в София. Кой не иска “Героите на Украйна”?


Останки от свален руски хеликоптер в района на Харков, 16 април 2022 г.
Останки от свален руски хеликоптер в района на Харков, 16 април 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Битката за Донбас
  • Корабът “Царевна”
  • Новите “златни момичета”

Русия започна масирана атака по цялата фронтова линия в източна Украйна. Сраженията са в регионите Харков, Луганск и Донецк. “Битката за Донбас” започна, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Руските сили отново бомбардират градове из цяла Украйна. Най-малко 7 души загинаха при обстрел в Лвов. Москва съобщи, че само за едно денонощие са ударили 315 цели.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба днес е в София - очаквайте новините на сайта на Свободна Европа.

Повечето български моряци от блокирания в Мариупол кораб “Царевна” се прибраха в България. Правителството каза, че е организирало спасителна операция. Един от моряците твърди, че са тръгнали сами. Руски представители очакват благодарност за освобождаването им.

Появиха се първи кадри на потъващия руски крайцер “Москва”. Украйна твърди, че е ударила кораба с ракети. Русия обвинява за потъването лошото време.

В последните седмици руската армия започна прегрупиране в Украйна, а хиляди войници бяха временно върнати в Русия. Сега много от тях отказват да се върнат на фронта, което създава сериозни проблеми на Кремъл. Разказваме една от тези истории.

Изпратете ни вашето мнение по тази или друга история на svobodnaevropa@rferl.org.

Българите не харесват Путин, Москва гони български дипломати

Те са млади и успешни. Отговарят за дигиталната комуникация на някои от най-големите фирми. Днес обаче са част от "киберфронта" на Украйна и воюват от центъра на София срещу руската пропаганда. Не пропускайте тази история на Николай Лавчиев.

Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, върна решението на общинските съветници за кръщаването на алея „Героите на Украйна“, както и за именуването на площад на името на Борис Немцов в района на посолството на Русия.

Проруската партия „Възраждане“ печели все по-голямо доверие и би изпреварила няколко от партиите в парламента. В същото време доверието на българите към Владимир Путин значително спада, показват резултатите от две проучвания.

Русия обяви за персона нон грата неспоменат брой (вероятно 10) служители на българското посолство в Москва. Мярката е в отговор на изгонването на 10 руски дипломати от посолството в София преди месец.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Нинова уволнява, ИТН предупреждава

Министърката на икономиката Корнелия Нинова (БСП) нареди смяна на ръководството на държавната фирма за търговия с оръжие “Кинтекс”. Тя изпраща материалите на прокуратурата и обвинява директора в конфликт на интереси. По-късно той отхвърли обвиненията.

Бившият министър от НДСВ и за кратко кандидат за премиер на “Има такъв народ” Николай Василев публикува в “24 часа” статия със заглавие “Парите на държавата свършиха”. Той обвинява правителството в популизъм и липса на реформи.

Същата мрачна картина очертават и други от “Има такъв народ”, която е част от управлението. Колегите в “Капитал” са проверили фактите и твърдят, че това не е вярно и пари в държавата има.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

В най-големия зимен курорт в България Банско са отседнали над 600 украински бежанци. Много от тях са деца. Група доброволци решава да им предостави възможност да пробват ските с надеждата да ги разсеят поне за няколко часа от войната. Намерете 5 минути днес за тази видео история на Теодора Бързакова.

Те станаха част от ансамбъла на България по художествена гимнастика, след като предишните гимнастички се оттеглиха като олимпийски шампионки. Макар летвата да е вдигната много високо, новите гимнастички вече демонстрират на какво са способни. Новите Златни момичета са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG