Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ се върна към преговорите. ЕС и САЩ не казват дали признават руските избори


Премиерът Николай Денков и външната министърка Мария Габриел излизат от президентството, където президентът Румен Радев връчи на Габриел мандат за съставяне на правителство.
Премиерът Николай Денков и външната министърка Мария Габриел излизат от президентството, където президентът Румен Радев връчи на Габриел мандат за съставяне на правителство.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Преговорите за правителство
  • Газа
  • Путин

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават преговорите за бъдещо правителство, след като в неделя вечерта те за кратко изглеждаха прекратени. Към 8 часа тази сутрин са известни само два сигурни факта – че Мария Габриел настоява преговорите да приключат до 12 на обяд във вторник и че ПП-ДБ няма да влиза в правителство, ако ГЕРБ не подпише споразумение за това. В понеделник президентът Радев връчи мандат на Мария Габриел. По конституция тя има 7-дневен срок, в който да състави кабинет или да върне мандата неизпълнен.

ГЕРБ не са били съгласни с текстове от споразумение, които предвиждат промени в службите. Това стана ясно от интервю на Кирил Петков за Би Ти Ви.

Пътната карта за „Турски поток“

По време на преговорите за правителство не е обсъждан един документ, обявен за изчезнал – Пътната карта за газопровода „Турски поток“. Той изтече в медиите преди десетина дни и показа, че Русия е контролирала реализацията и финансирането на проекта. По документи газопроводът е български. Сега в преговорите за съставяне на правителство участва и тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова, която е сложила подписа си под документа. Кирил Петков твърди, че макар и да били заедно, те не са говорили за „Турски поток“. От десетина дни големите медии отбягват темата с появилата се Пътна карта.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Митрополит Николай

Пловдивският митрополит Николай няма да бъде кандидат за патриарх, написа той самият в обръщение. Той беше един от основните претенденти за следващ патриарх и критиците го представяха като проруски ориентиран духовник. След оттеглянето му остават осем митрополити, измежду които да бъде избран следващият патриарх.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Израел и Газа

УНИЦЕФ съобщи, че в петте месеца на израелска офанзива са загинали над 13 хил. деца.

Израел отново започна операция срещу най-голямата болница в Ивицата Газа – „Ал Шифа“. Тел Авив обяснява това с данни, че болницата се ползва от бойци на Хамас за подготвяне на удари срещу Израел.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Путин. Навални

Владимир Путин пак заговори за ядрена война, твърдейки, че Западът е този, който би могъл да я започне. В неделя той беше обявен за победител в избори без опозиция и независими наблюдатели, с формални прокремълски конкуренти. Кои бяха те можете да видите тук.

Хиляди се струпаха пред избирателните секции точно в 12 часа в неделя, както ги беше призовал приживе опозиционерът Алексей Навални. Той и екипът му смятаха, че това е форма на безопасен протест срещу Путин. В това видео можете да видите как изглеждаха протестите в София, Берлин, Париж и на много други места.

Западът и руските избори

ЕС не признава руските избори, проведени в окупираните украински територии, а САЩ смятат, че президентските избори в Русия като цяло не са били нито свободни, нито честни.

Руската опозиция все така очаква от западните държави да съобщят, че изобщо не признават изборите за легитимни. Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента призова ЕС да обяви, че не смята Путин за президент.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп допусна, че Владимир Путин може да е замесен в смъртта на опозиционера Алексей Навални, който загина преди месец в руски затвор.

Румъния, Китай, НАТО

В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа, пише Медиапул. Тя ще може да поеме около 10 000 войници.

Румъния е сложила китайски охранителни камери на поне 28 военни обекта. Същите камери са забранени в САЩ, защото може да предоставят данни на Китай, а Украйна смята, че те се използват за насочване на руски ракети. Тук можете да научите конкретните рискове от решението на Румъния.

И една препоръка

Актрисата Елена Телбис поставя спектакъла Prima facie и така изважда на сцената теми, за които трудно се говори – домашното насилие и правосъдието. Елена Телбис е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Да влезе комиксът! Група ентусиасти са нарисували една измислена България, в която комунизмът се е завърнал. Те смятат, че това може да послужи за чисто образователни цели – по-ясно си представяш нещата, ако видиш Дядо Коледа в трудов лагер, отколкото ако четеш абстрактното изречение, че по времето на комунизма хората нямат права. За гражданското образование в училище има и други идеи, за които разказва Катерина Василева.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG