Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Заболелите нарастват, ваксинираните - също. Започна делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков


Милен Цветков
Милен Цветков

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Повиши се броят на заразените, но и броят на ваксинираните
  • Започна делото за катастрофата на Милен Цветков
  • Грузия арестува лидера на опозицията

В София започна делото за катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Обвиняем е 22-годишният шофьор Кристиан Николов, който отговаря за умишлено причиняване на смъртта. Твърди се, че в кръвта му е имало наркотици и той е карал с 99 км в час, когато е ударил отзад колата на журналиста. Тоест, той е съзнавал, че може да причини вреди или щети, но въпреки това е извършил нещо, забранено от закона. В съдебната зала приятелката на Николов каза, че той не е употребявал наркотици нито преди катастрофата, нито по принцип.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1800 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 13.8% от всички извършени тестове. Починали са 45 души.

Ръстът на случаите съвпада и с ръста на ваксинациите в страната. Над 17 000 са били ваксинирани през последните 24 часа. Здравният министър одобри тези темпове и потвърди, че заведенията ще отворят в понеделник.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

В момента са обявени “зелени коридори” за всички желаещи да се ваксинират, независимо от това в коя фаза на имунизациите са попадали по-рано. Това създаде опашки за ваксини, показва това видео на Ивайло Везенков. На някои места наличните ваксини вече са свършили, съобщиха жители на различни райони. Няма централизирана информация за това къде се е случило това. Според проверка на Свободна Европа общият брой на пристигналите в България дози е 254 400, докато вече поставените дози са 131 063. Това означава, че в наличност би следвало да има почти още толкова дози, отколкото общо досега са били поставени.

От март месец ще може да има избор на ваксини, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за Полина Паунова. Той призна, че към момента има проблем в снабдяването на личните лекари с дози от ваксината.

Пламен Узунов. Партията на Божков

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов през лятото на 2020 г. е бил незаконен, постанови съдът. Решението е окончателно. Узунов беше задържан след акция на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 г. Тя стана повод за масовите протести срещу правителството и главния прокурор миналата година.

Бизнесменът Васил Божков все пак ще участва в изборите, макар че собствената му партия не успя да подаде документи за регистриране. На предстоящите избори формацията му ще се яви с листите на „Българско национално обединение“ (БНО).

САЩ. Грузия

Повече от половин милион души с COVID-19 са починали в САЩ от началото на пандемията. Така броят на жертвите на коронавируса в страната надвиши броя на починалите по време на Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно.

Лидерът на грузинската опозиция беше арестуван. Хиляди представители на различни опозиционни партии излязоха на протест. Те искат не само освобождаването му, но и нови избори.

И две препоръки

В неделя тя спечели златен, сребърен и два бронзови медала на турнира Гран При по художествена гимнастика в Москва. Боряна Калейн е Човек на деня на Свободна Европа.

Компанията Фейсбук ще спре да блокира достъпа до медии на потребители от Австралия. Това стана, след като австралийското правителство отстъпи и се съгласи да не принуждава технологичните гиганти да плащат на медиите за ползване на тяхно съдържание. От кабинета казаха, че Австралия е водила "битка от името на света" в спора си с Фейсбук. Тук ви припомняме историята на тази битка, от която страната се отказа.

плюс моят личен фаворит

По време на разкопки в Чехия беше открита кост от ребро на крава с необичайни символи върху него. Те представляват руническо писмо. То е било използвано в Средновековието от германските племена, но досега не е имало сведения славяните да са използвали руни.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG