Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Само 11 седмици остават до изборите, а ваксинирането в България върви най-бавно 


Последните парламентарни избори се проведоха на 26 май 2017 г.
Последните парламентарни избори се проведоха на 26 май 2017 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Дата за изборите
  • Ваксинирането
  • Стивън Содърбърг

Парламентарните избори ще са 4 април. Президентът Румен Радев ги насрочи само седмица след първия възможен момент. Остава Народното събрание да реши въпроса как ще гласуват хората под карантина.

Целта на ГЕРБ ще бъде да управлява за четвърти път. Целта на БСП ще бъде да се върне на власт, където за последно беше през 2014 г. Възможно ли е това обаче, когато партията е разкъсвана от скандали? Полина Паунова разказва какво се случва.

В САЩ предстои в следващите дни Сенатът да обсъди гласувания от Камарата на представителите импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Той осъди безредиците, но не коментира обвиненията, че ги подстрекава.

Какво точно се случи в Конгреса, какво казаха Пелоси и Тръмп, какво правеха войниците вътре - всичко е в това 2-минутно видео.

Изпълнителният директор на Туитър Джак Дорси защити решението за блокиране на профила на Тръмп. “Правилно решение”, което обаче създава “опасен прецедент”, каза той.

България е на опашката по ваксини

В България властите отчетоха добри резултати от мерките срещу коронавируса. Здравният министър Костадин Ангелов разреши отново плановите операции в болниците.

Новите случаи за денонощие са 535 при направени 7439 теста. Починаха още 47 българи. Досега са ваксинирани 17 686 души.

Тези данни поставят България на последно място в Европейския съюз по темпа на ваксиниране. Тук може да видите как се справя всяка страна от съюза.

Ако вчера сте пропуснали, сега може да прочетете какъв е отговорът на въпроса защо няма скоро да има ваксини за всички.

Властите в Китай най-после допуснаха експертите на Световната здравна организация, които ще разследват произхода на коронавируса.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Помните ли “Тоалетната война”?

Ако имате време да прочетете само една история днес, то това е тази за “Тоалетната война” преди 15 години. Става дума за световната титла по шах и едно позабравено българско участие.

Отделете си още 3 минути, за да видите как сериалът “Дамски гамбит” на Нетфликс запали милиони хора по света по шаха. Включително и в България.

Шах се играе най-често вкъщи, където обаче все по-често се и работи. В последната година работещите от вкъщи по света са станали повече от половин милиард.

Одобряването на Виолета Сечкова за почетен консул на Южна Корея в Пловдив привлече отново внимание към тази титла. Колегите в Медиапул припомнят кои са почетни консули и какви привилегии имат.

Русия очаква Навални, за да го арестува

Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия съобщи, че ще арестува Алексей Навални веднага след като той кацне в страната. Очаква се това да стане в неделя.

Амнести интернешънъл призова Армения и Азербайджан да разследват всички случаи, при които военни са използвали оръжие в цивилни райони в Нагорни Карабах. По време на последния конфликт са загинали 146 мирни граждани.

Партията на бившия премиер на Италия Матео Ренци напусна управляващата коалиция и така остави правителството на Джузепе Конте без мнозинство. Тук е обяснено какви са вариантите за излизане от кризата.

И две препоръки от мен

Не ги спря нито наводнението, нито епидемията. Хората в Батановци облякоха кукерските костюми и спазиха традицията. Заради коронавируса, те се събраха на площада, а не обикаляха по къщите. Снимките ще ви харесат.

Той е носител на Оскар и Еми. През последната година обаче името му беше споменавано заради приликата между един от филмите му и пандемията. Стивън Содърбъг стана на 58 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG