Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев разпуска парламента. Брендо най-после е в ареста, а Гешев си пише с „Pi ar Sevi Boiko“


Румен Радев съобщи датата на изборите в събота в Плевен
Румен Радев съобщи датата на изборите в събота в Плевен

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Последните часове на парламента
  • Новият остров до Варна
  • Ема Радукану

Тази седмица Румен Радев ще разпусне Народното събрание - може да е всеки един ден. Президентът вече каза, че парламентарните избори ще са на 14 ноември, когато ще има и избори за президент, т.нар. 2 в 1.

Късно в петък парламентът успя да приеме актуализацията на бюджета - правителството получи право да похарчи допълнително 2,3 млрд. лева. Депутатите увеличиха парите на здравната каса със 105 млн. лева. Приеха и решение за пенсиите - по 120 лева отгоре месечно до края на годината, а след това трайно увеличение.

Депутати от “Демократична България”, “Изправи се.БГ! Ние идваме!” и “Има такъв народ” поискаха извънредно заседание още днес, за да може да отнемат бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. Ива Митева отказа и сега всичко зависи от президента - дали ще остави депутатите да работят и в сряда. Колегите в Медиапул описват тази история.

Като стана дума за главния прокурор - Иван Гешев беше сниман да си чати с пиарката на Бойко Борисов и ГЕРБ. Това стана по време на заседание на правната комисия, която обсъждаше закриването на специализираните съд и прокуратура.

Севделина Арнаудова потвърди, че именно тя е записаната в телефона на Гешев като „Pi ar Sevi Boiko“.

Имате ли мнение по тази или друга тема? Може да ни го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org или да го споделите на страницата ни във Фейсбук.

Бандити и афери

Той има осъдителни присъди в България, Румъния и Италия за общо 36 години затвор. Обявен е за международно издирване преди години, но чак сега полицията в Украйна арестува наркобоса Евелин Банев - Брендо. Колегите в “Булевард България” обръщат внимание и на телефона, открит у арестувания - златен и с гравюра на Путин. Веднага след новината за ареста, една от най-споделяните статии в социалните мрежи стана "За приятелите – Брендо" - припомнете си тази история на Борис Митов.

Най-четената история в последните дни е тази за изкуствения остров до Варна, който се строи с държавни пари. Елица Симеонова разследва защо се прави и на кого му трябва такъв остров.

Цените вървят нагоре, а сред основните причини е поскъпването на тока и газа. Колегите в “Капитал” описват за какво става въпрос - отделете още няколко минути, за да прочетете “Буря с енергийните цени”.

Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 437. Починаха още 53 българи. Поставени са по-малко от 2 хиляди ваксини. Може да сте пропуснали, но в края на миналата седмица Джо Байдън нареди задължителна ваксинация за всички федерални служители в САЩ.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

20 години по-късно

Съединените щати отбелязаха 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г. Президентът Байдън призова за “национално единство”.

ФБР разсекрети документи, които разкриват, че атентаторите са получавали подкрепа от саудитски представители.

Намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео за 11 септември - какво си спомня един българин, който е участвал в спасителните операции. “Над главата ми самолет удари южната кула”, разказва Божидар Янев.

Атентатите доведоха до войната в Афганистан, която приключи 20 години по-късно с изтеглянето на САЩ. Новото правителство на талибаните обяви ограничения за жените в университетите.

Да присъства, но да е невидима. Това е условието, ако жена иска да посещава частен университет в Афганистан - не пропускайте този разказ.

И две препоръки

Тя игра за първи път на турнир от Големия шлем и го спечели. Още преди победата в Ню Йорк, Ема Радукану вече беше новото явление в тениса. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Режисьорката Одре Диуан пък е сензацията на завършилия кинофестивал във Венеция. Колегите в “Площад Славейков” пишат какви са нейните заслуги и кои са другите наградени.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG