Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Американските санкции действат - фирма на Божков е отстранена от тотото, сайт на Пеевски спря


Санкционираните от САЩ Делян Пеевски и Васил Божков
Санкционираните от САЩ Делян Пеевски и Васил Божков

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Най-новите уволнения и проверки
  • Нов натиск над журналист
  • Албена Данаилова

Ефектът “Магнитски” е пред очите ни - Министерството на младежта и спорта прекрати договора с “Декарт”, която от 10 години прави софтуера за Българския спортен тотализатор. Фирмата е свързана с Васил Божков и е в черния списък на САЩ.

И още една последица от американските санкции - близкият до прокуратурата и Делян Пеевски сайт “Правен свят” прекрати съществуването си, съобщи Дневник.

Инерцията обаче остава и имаме още един случай на натиск над журналист - Венелина Попова от Стара Загора е била привикана в полицията, за да обяснява как си подбира темите и защо пише за Делян Пеевски и МВР.

Никой не привиква журналисти от университетската телевизия “Алма Матер”, защото там просто не работят журналисти. Елица Симеонова повдига завесата над този почти секретен обект.

Как изчезват пари по пътищата

Министърът на транспорта Георги Тодоров уволни ръководителите на БДЖ. Уволнени са директорът на "Холдинг БДЖ" Никола Василев и председателят на Съвета на директорите Григори Григоров.

Обещанията, че тол системата ще носи по 300 млн. лева годишно засега не са факт. Служебното правителство разкри, че в момента системата дори не се издържа.

ДАНС проверява сделки на Българския енергиен холдинг. Поне една от тези проверки засяга строежа на газовата връзка между България и Гърция

Регионалната министърка Виолета Комитова каза, че средната цена на километър път е 4 млн. лева, а пък един километър магистрала в България струва 14 млн. лева. Според нея по трасето има “черна дупка”. Тя обясни какво е заварила в интервю пред Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа. Ако намерите 40 минути, може да гледате и цялото интервю в канала ни в YouTube.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Защо е притеснена Фандъкова

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че до края на седмицата ще представи проект за решаване на проблема с ТЕЛК - в момента хора с трайни и необратими увреждания трябва редовно да представят документи за преосвидетелстване.

Град София ще получи по-малко пари от предвиденото по безвъзмездните европейски средства за възстановяване. След среща на вицепремиера Атанас Пеканов с кмета на София Йорданка Фандъкова стана известно, че парите ще бъдат намалени с 200 милиона лева. Тези средства ще отидат за образование и здравеопазване в цялата страна.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” бързо отхвърли неофициалната покана на Бойко Борисов за дебат със Слави Трифонов.

Отново над 100 нови заразени с COVID-19 за ден, показва Единният информационен портал. Напълно ваксинираните скоро ще са 800 хиляди.

Някои страни се уплашиха от Делта варианта на коронавируса и започнаха отново да въвеждат ограничителни мерки.

Какво става по света

Русия реши да респектира Украйна и западните съюзници, които провеждат учението Sea Breeze в Черно море, като точно в този момент изпробва противовъздушната си отбрана в Крим.

Чехия поиска от Русия да плати компенсации за взривяването на военния склад във Врбетице през 2014 г., за което Прага обвинява агенти на руското военно разузнаване.

Беларус скъса дипломатическите си отношения с Европейския съюз, след като Брюксел наложи санкции на режима на Лукашенко заради потъпкването на човешките права.

В Етиопия пък бунтовници превзеха северната част на страната и прогониха официалните власти. Паравоенните бяха посрещнати радостно от местните жители.

И две препоръки

Чули сте вече за закона срещу ЛГБТ в Унгария, който възмути повечето лидери в Европа. Николай Лавчиев обяснява в детайли - какво точно предвижда законът и колко далеч е България от подобни идеи.

Тя е първата жена концертмайстор, записала името си в близо 180-годишната история на Виенската филхармония. Наричат я “първа дама” на тази консервативна институция. Албена Данаилова е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG