Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Боят и лъжата се оказват позволени на МВР, а вторият импийчмънт срещу Тръмп е към края си


Сцена от антиправителствените протести през лятото на 2020 г.
Сцена от антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Безнаказаност за МВР
  • Третата вълна
  • “Вие ли сте Мата Хари?”

Две международни журналистически организации остро осъдиха отказа на българските власти да проведат ефективно разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров, извършен от полицаи по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 г.

В същото време прокуратурата отказва да разследва и полицай за лъжесвидетелстване. Служителят на МВР е твърдял пред съда, че е видял различни протестиращи на различни места по едно и също време. Според съда това е съмнително. Според прокуратурата няма проблем.

Русия е “по-напред” в справянето с протести. Депутат предложи да бъде криминализирано използването на фенерчета в жилищни квартали, за да не се свети на хората. Случайно или не, следващият протест на привържениците на Навални е предвиден за 14 февруари и е с… фенерчета.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кой и какво пита за COVID-19 в училищата

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 в България са 1070 при направени 11 816 теста. Починаха още 34 души, поставени са още 4960 ваксини.

Министърът на образованието Красимир Вълчев предупреди, че ако данните за епидемията продължат да се влошават, учениците може пак да си останат изцяло вкъщи.

Получихме сигнали от много родители за анкета в училищата на децата им за това кой иска да бъде изследван с антигенен тест. Някои от семействата са притеснени кой и защо събира такива данни. Нели Делчева събра тук всички известни въпроси и отговори по темата.

Световната здравна организация препоръча масовото използване на ваксината на AstraZeneca, въпреки съмненията за нейната ефективност при различни варианти на вируса и при възрастни хора. Според СЗО много от по-бедните нации нямат друг избор.

Кой сече гори и кой източва здравната каса

Разследване на Миролюба Бенатова за предаването Алтернативата по ТВ1 разкри, че над 100 души са отчетени от болница “Лозенец” като “хоспитализирани по спешност” със скъпоструваща диагноза. Те обаче не са лежали там. Сещате се за какво става въпрос.

Разследването на Генка Шикерова за изсичането на горите на България е най-споделяната история на Свободна Европа тази седмица. Днес намерете 8 минути, за да гледате видео продължението, след което ще се питате как е възможно всичко това.

Ина Друмева от Дневник е интервюирала Христина Бобокова, съпруга на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. На въпроса “Вие ли сте Мата Хари?”, тя отговаря: “Не. Боя се, че не задавате въпроса на правилния човек”.

Малко преди изборите членовете на Комисията за защита на конкуренцията получиха по още 2 години към мандата си. Колегите от Капитал обясняват какво означава това.

Дойде ред на защитниците на Тръмп

Демократите представиха пред Сената цялото си обвинение срещу Доналд Тръмп. Те твърдят, че “фалшивите и огнени” думи на бившия президент са довели до атаката срещу Капитолия. Предстои защита от републиканците и гласуване.

Социалната мрежа Туитър съобщи, че няма да възстанови профила на Тръмп, дори и той пак да се кандидатира за президент.

Джо Байдън разговаря за първи път като президент с лидера на Китай Си Дзинпин. Посочените проблеми - Хонконг, Тайван, Синдзян.

И две препоръки

Докато очакваме награди за Мария Бакалова в Холивуд, в София ще има премиера на български филм с нейно участие. Той се казва “Като за последно” и ще бъде показан на София филм фест, започващ на 11 март.

Той опитва да запише майка си за ваксинация в Ню Йорк. Открива, че това е сложно, след което обединява информацията за свободни часове от всички налични места и създава платформата за резервиране на час за ваксина ТурбоВакс. Той е Хюдж Ма и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG