Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И ДПС вече не познава Пеевски. Небостъргачът ту тръгва, ту спира. Спомен за Гунди и Котков


Санкционираният от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски
Санкционираният от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • “Златен век” пак се строи
  • Новата почивна станция на прокурорите
  • 50 години без Гунди и Котков

Строителството на небостъргача “Златен век” в София продължава. Това стана след решение на Администравния съд в София да спре издаването на заповед от строителния контрол за спиране на работа.

Фирмата “Артекс” изпрати право на отговор. Строителите твърдят, че не са облагодетелствани от поправката в закона, след която идват продажбите на апартаменти на политици от ГЕРБ.

Писмото е по повод анализа „Как две години по-късно случаят "Златен век" обясни "Апартаментгейт", който според “Артекс” създава “манипулативни внушения”.

Регионалната министърка Виолета Комитова продължава неуспешните опити да смени ръководството на държавната фирма “Автомагистрали”. Компанията се оплака, че е “пред колапс”. Министърката отговори, че няма опасност “нищо да спре”.

Не пропускайте интервюто на Генка Шикерова с Виолета Комитова днес от 13 часа на сайта на Свободна Европа, на страницата ни във Фейсбук и в канала в YouTube.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Прокурори отиват на море

Държавната консолидационна компания е прехвърлила на прокуратурата почивната база в курортен комплекс “Чайка” край Златни пясъци без оценка на стойността и то в деня, когато Народното събрание гласува мораториум върху разпоредителни сделки с имоти.

Защитници на природата в Синеморец внесоха в екоминистерството 10 хиляди подписа срещу застрояването на тази част от брега на Черно море. На тази тема е видеото “Гласовете на Синеморец”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза пред симпатизанти в Хасково, че Делян Пеевски “никога не е бил част от ДПС”. Първа от него се отрече майка му Ирена Кръстева.

Кметските избори в Благоевград оставиха ГЕРБ не на второ, а чак на трето място. Кандидатът на “Има такъв народ” Илко Стоянов е с над 35%, а досегашният кмет от БСП Румен Томов има почти 29 на сто.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов коментира, че това са били “по-честни от всички, провеждани досега” избори.

Оставки и назначения

Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии, защото регулаторът не е успял да овладее напрежението, а “създаде сякаш още по-голямо” по повод конфликта между министъра на културата и директора на БНТ.

Още една промяна по върховете на МВР - Калоян Милтенов оглави най-голямата дирекция в страната, тази в София. Той замести на поста Антон Златанов, който пък наследи бившия шеф на СДВР Георги Хаджиев.

Здравното министерство съобщи, че в България са регистрирани 7 случая на Делта варианта и 1 случай на Бета варианта на коронавируса. За последното денонощие има 115 нови заразени.

Вариантът Делта доведе до покачване на случаите в няколко държави и заплашва света с “индийско лято”, предупреждава анализ на Франс прес, публикуван от колегите в Медиапул.

Припомням ви обяснителния текст на Николай Лавчиев - какво представляват вариантите Делта и Делта+ и какво трябва да знаем за тях.

Учение в Черно море и удари в Близкия Изток

В Черно море започна мащабното годишно учение Sea Breeze. В него участват 5 хиляди войници, 32 кораба, 40 самолета. Домакини са Украйна и САЩ. Русия предупреди, че ще отговори на всяко навлизане в оспорваните води край Украйна.

Американската армия нанесе въздушни удари по подкрепяни от Иран милиции. В неделя са атакувани оперативни и оръжейни складове в граничната зона между Сирия и Ирак.

Консулствата на САЩ в Русия ще преустановят дейността си от 1 август поради недостиг на персонал. Москва ограничи броя на хората, които могат да работят в американските служби.

И две препоръки

Утре се навършват 50 години от катастрофата, при която загинаха легендарните футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Препоръчвам ви тази история на Никола Кръстев за двамата играчи и за политическия страх след смъртта им.

Испания и Швейцария продължават на Европейското по футбол, а на страницата ни в Инстаграм има интересни снимки от мачовете.

Като малка тя заменя народните танци с карате, а благодарение на този избор днес се подготвя за Олимпиада. Българската каратистка Ивет Горанова се класира за Олимпийските игри през 2021 г. в дисциплината карате. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG