Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев победи ГЕРБ и ДПС. Кьовеши заобикаля Гешев. Идва ли български вариант?


Румен Радев гласува на втория тур
Румен Радев гласува на втория тур

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Още 5 години за Румен Радев
  • ГЕРБ призна загубата
  • Джоан Роулинг

Почти всички протоколи вече са преброени. Те показват, че Румен Радев печели втори мандат с две-трети от гласовете. Разликата между него и Анастас Герджиков е повече от два пъти.

Подкрепеният от ГЕРБ и ДПС кандидат е първи само в област Кърджали, която се приема за “крепост” на ДПС. Герджиков прие загубата, но обвини за ниския си резултат МВР, което според него е помагало на Радев.

Само преди пет години Радев беше новак в българската политика, а сега вече се чуват гласове, че концентрира огромна власт. Припомнете си как той се оказа в политиката и с какво можем да го запомним досега.

“В момента е руски, какъв да е?” Тази реплика на Радев за Крим предизвика критики в последните дни на кампанията и реакция дори от Украйна. Татяна Ваксберг описва какво друго се случи в първия и последен дебат.

Това обаче не се отрази на изборите, защото разделителната линия не е била Изток-Запад или ляво-дясно, а хората само са искали да отстранят ГЕРБ и Бойко Борисов, коментира в Студио България на Свободна Европа журналистът Асен Григоров от “Булевард България”. Ако пък сте в движение, може да го слушате и в канала ни в Spotify.

Този път в Турция гласуваха три пъти по-малко хора. Не пропускайте този репортаж от Измир, който разказва от първо лице какво се случи там седмица по-рано.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Новото правителство

Утре започват преговорите за създаване на коалиционно правителство между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Екипите са разделени в 18 експертни групи.

Ако се разберат, кабинетът ще разчита на подкрепа от 134 депутати. В края на миналата седмица ЦИК обяви коя партия по колко мандата получава.

Корнелия Нинова подаде оставка, но ще продължи да води преговорите от името на БСП. Тя обяви, че няма да допусне две неща - преговори на Северна Македония с ЕС и т.нар. “джендър идеология”. Второто не знам какво значи, но вече информирахме как в Скопие гледат с надежда към бъдещото българско правителство.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала българските МВР и митници да могат да изпращат директно сигнали, а да не минават задължително през контрола на прокуратурата.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19 - нов щам и ваксини

България може да се превърне в източник на нов вариант на COVID-19 заради малкото ваксинирани, предупреди еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря за ваксинационната кампания в ЕС.

В България напълно ваксинирани до вчера са 1 693 392 души, което е под 24%. За последното денонощие има още 733 заразени и 73 починали. Тенденцията е към лед спад.

Родители и деца протестираха в събота пред Министерството на образованието в София. Те настояват учениците да се върнат в клас. В момента това е възможно само за децата до 4-и клас, които се тестват два пъти седмично.

Австрия от днес се затваря. Локдаунът ще продължи 20 дни и ще важи както за ваксинирани, така и за неваксинирани. Правителството във Виена обяви, че от февруари ваксинацията става задължителна.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

И две препоръки

Продължават успехите на първата българска златна медалистка от Олимпийски игри от 13 години насам. Ивет Горанова спечели бронзов медал на световното първенство в Дубай.

„Може би защото живееше в тъмен килер, той открай време беше дребен и мършавичък за възрастта си”. Така публиката се запознава с 11-годишния младеж Хари Потър. Точно преди 20 години се появи първият филм за героя на Джоан Роулинг, една от най-влиятелните жени в света. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG