Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Президентът предава властта на президента. Гешев остава без въоръжени мъже. Откъде мина Цепелина?


За втори път след 12 май Румен Радев назначава Стефан Янев за министър-председател на служебното правителство.
За втори път след 12 май Румен Радев назначава Стефан Янев за министър-председател на служебното правителство.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Наследството на служебното правителство
  • Месец от идването на талибаните
  • Павлина Върбанова

Нямаме вече парламент. Президентът Румен Радев подписа указа за разпускане. Днес за първи път в историята властта преминава от служебно правителство в служебно правителство. Стефан Янев пак ще е премиер.

Служебното правителство “успя да покаже недъзите на съществуващите практики по отношение на изразходването на публичните средства“ - така Янев отчете работата на първото си правителство.

По време на отчета служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че главният прокурор Иван Гешев е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, което преди десетина години е било "смачкано" със съдействието на Бойко Борисов.

Няколко часа по-рано парламентът прие единствения си закон, като изключим бюджетните. Така бюрото за защита на свидетели беше отнето от прокуратурата и минава към правосъдното министерство. Някои го наричаха “преторианската гвардия на Гешев”.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Подслушване, наркотрафик и пандемия

Една от комисиите в този парламент успя да установи имената на 130 души от подслушваните по време на протестите миналата година. Общо подслушваните са били 934. Имена засега няма да научим, защото са секретна информация.

Днес Европейският парламент ще обсъжда наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски” срещу български граждани. Новината очаквайте на сайта на Свободна Европа, а сега може да си припомните интервюто с американски сенатор, който обяснява каква е целта на санкциите.

Съд в Киев остави в ареста за 20 дни Евелин Банев - Брендо. Осъденият в 3 държави наркотрафикант сега ще бъде екстрадиран. Въпросът е къде точно - България, Румъния или Италия.

Ако си дойде в България, Брендо ще завари епидемия. За последното денонощие заразените с COVID-19 са 1862, а починалите са 65. Министерството на здравеопазването за първи път обяви данни, че само 0,67% от починалите са ваксинирани.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Афганистан и Китай

Светът продължава да гледа към Афганистан. Би Би Си съобщи, че има скандал в редиците на талибаните, който е възникнал покрай сформирането на правителство.

Точно месец мина от завземането на властта от талибаните. За този период всички илюзии се изпариха. Николай Лавчиев разказва какво се промени в Афганистан за месец.

Европейският съюз ще подпомага Афганистан, “за да няма глад и хуманитарна катастрофа”, каза Урсула фон дер Лайен по време на годишната реч “За състоянието на съюза”.

Най-високопоставеният генерал в армията на САЩ Марк Мили на два пъти е уверявал Китай, че Вашингтон няма да започне война срещу Пекин, съобщи Вашингтон пост.

В това време инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа се увеличават, но водят след себе си повече корупция и повече замърсяване на околната среда, показва доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

И три препоръки

Твърде вероятно е да сте ползвали съветите ѝ, без да знаете името ѝ. Да ви е помогнала, без да знаете, че именно на нея трябва да благодарите. От 9 години поддържа сайта “Как се пише?” Тя се казва Павлина Върбанова и е Човек на деня на Свободна Европа.

А пък вчера беше първият учебен ден. Най-важното за децата и учителите им се оказа това, че се срещат на живо. Вижте сцени от този празник.

В стара градска песен се пее за появата на дирижабъла „Граф Цепелин“ над София през 1929 г. Тази поява трае 20 минути - така започва историята за Фердинанд фон Цепелин в рубриката Великите европейци на Пламен Асенов. Не я пропускайте.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG