Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Прекрасната госпожа” се оказа неоткриваема, а газът няма да е само руски


Бойко Борисов на посещение във военния завод "Терем" в Търговище в понеделник
Бойко Борисов на посещение във военния завод "Терем" в Търговище в понеделник

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Снимките от спалнята
  • Газът от Азербайджан
  • Веселин Боришев

Прокуратурата спря разследването на снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се виждат пачки с евро, кюлчета злато и пистолет. Причината е, че не са открили снимащия, когото премиерът нарече “една прекрасна госпожа”.

От Нова година България ще внася природен газ от Азербайджан. Очакването е една трета от потреблението да се осигурява от новия източник, досега почти всичко идваше от Русия. Тези дни трябва да е готов т.нар. Балкански поток, който преди беше Турски, а всъщност се оказа руски.

Българите плащат над 4 млрд. лева годишно от джоба си за здраве, въпреки че почти всички са осигурени. Често плащат 10 пъти повече за лекарство от пазарната му цена. Генка Шикерова обяснява как се случва това и как никой не иска да затвори вратичката в закона.

Колегите от Клуб Z съобщават, че правителството се е ангажирало да подпомага строителството на небостъргач в София. Инвеститор е бивш вицепрезидент на “Мултигруп”, а проектантът е автор на “подпорната стена” на Алепу. Тук може да си припомните случая от Алепу.

Ваксината ще действа, ще има и за Северна Македония

Директорът на BioNTech каза, че е убеден, че разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу COVID-19 ще бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, разпространен във Великобритания.

Много българи планираха да си дойдат от Обединеното кралство за празниците. Сега това е по-трудно. Как може да се пътува, кога има карантина, кой може да пътува - събрахме отговорите на най-задаваните въпроси. Изпратете го на ваши близки, ако имат нужда.

За последното денонощие има нови 1799 случаи на COVID-19 при направени 6233 PCR теста. Починаха още 114 души.

Тази статистика все още не включва направените антигенни тестове, за които здравният министър Костадин Ангелов реши също да се признават, а хората с положителен резултат да подлежат на карантина. Тук може да откриете информация, ако търсите или предлагате помощ.

Отделете още минута и половина, за да гледате историята на Георги Коев - къде той не успя да отиде през 2020 г. заради пандемията. Може да ни изпратите и вашата история с видео, снимка или текст на svobodnaevropa@rferl.org.

България ще предостави при наличност ваксини срещу COVID-19 на Северна Македония, реши правителството. Реши и още нещо - пациентите, които чакат трансплантация, но се нуждаят от скъпа животоподдържаща терапия, вече ще могат да разчитат на помощ от държавата.

Ако бюлетинът “3 минути” ви помага да започвате деня си информирани, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия наложи санкции на ЕС, зелени човечета се появиха в Африка

Москва нарече разговора на Алексей Навални с агента на ФСБ “планирана провокация” и наложи санкции на ЕС в отговор на европейските санкции заради отравянето на опозиционера.

В това време “зелени човечета” се появиха в центъра на Африка. Правителството на Централноафриканската република твърди, че има руски войници, Русия обаче отрича.

В Косово ще се проведат нови парламентарни избори след като Конституционният съд обяви вота, с който парламентът е избрал правителството, за противоконституционен.

Бившият външен министър Николай Младенов се е отказал от поста пратеник на ООН за Либия “по лични причини”. Това веднага породи спекулации за връщането му в политиката в България.

И две препоръки

Защо се преписва? Някои подражават на Паисий. Други копират чужди постижения, трети направо ги крадат. Не пропускайте анализа на Димитър Атанасов.

Той има пет деца и една внучка. И именно на тях посвещава хартиеното издание на “О, спомняте ли си, госпожо”. Фоторепортерът Веселин Боришев издаде книга със снимките, които разобличават “спасителите”. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG