Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички се отричат от Пеевски. Има черна дупка за милиони и в хазарта


Протест срещу Делян Пеевски пред хотел "Берлин". Снимката е от 15 юли 2020 г.
Протест срещу Делян Пеевски пред хотел "Берлин". Снимката е от 15 юли 2020 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Всички се отричат от Пеевски
  • Държавата е загубила 500 млн. от хазарт
  • Какво ни носи инициативата “Три морета”

За него се говореше или добро, или нищо. Сега обаче от Делян Пеевски се дистанцираха родната му майка, партията му, а накрая и хората, подкрепяли законите му. Полина Паунова разказва как санкциите на САЩ доведоха до масово отричане от Пеевски.

Изборите

Политическите сили трябва да определят отношението си не само към Бойко Борисов, а и към “Сарая и Доган“. Това каза в интервю за Свободна Европа Христо Иванов от “Демократична България”. Според него трябва да бъде прекратен “Сарайският модел“.

Отделете четири минути на това видео, в което ще намерите фактите за партиите, които имат най-голям шанс да влязат в парламента.

Близо 700 души са били арестувани при операция срещу купуването на гласове, започнала на 1 юли, съобщи “Медиапул”. Установени са 644 души, които влияят на изборния процес.

Правосъдният министър Янаки Стоилов призова прокуратурата и МВР да работят заедно срещу купуването на гласове. Най-важните новини преди изборите следете в блога ни.

Ако на 11 юли ще бъдете в чужбина, проверете на тази карта коя е най-близката до вас секция. Изпратете картата на приятелите си по света.

Пак липсващи милиони

Проверка установи над половин милиард лева загуби за бюджета заради липса на контрол от бившата Държавна агенция по хазарта върху облагането на хазартните игри.

Българският чернен списък на свързаните лица по закона “Магнитски” временно спира да действа, ако се обжалва, постанови съдебен състав. Правителството ще обжалва решението.

Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу критиките на вътрешния министър Бойко Рашков към прокуратурата.

Издателят на “Икономедия” Иво Прокопиев осъди бившия евродепутат Николай Бареков за клевета.

Новите случаи на COVID-19 в България са 87. Направени са още 11 712 имунизации. Ваксинираните хора могат да не носят маска на работното си място.

Тази седмица България е домакин на инициативата „Три морета“. Ако се чудите какво точно представлява тя, не пропускайте този текст на Красен Станчев.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Опозицията в Беларус

Бившият кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарика беше осъден на 14 години затвор по обвинения в корупция, смятани от опозицията за политически мотивирани.

Канцлерката на Германия Ангела Меркел каза, че е в интерес на ЕС държавите от Западните Балкани да се присъединят към блока по “геостратегически причини”.

Руските власти съобщиха, че няма оцелели сред 28-те души на борда на самолета, който изчезна от радарите над полуостров Камчатка. Вече са открити останки от машината.

Организаторите на Прайда в Грузия отмениха шествието, след като противници нападнаха активисти и журналисти. Правителството и църквата се обявиха против събитието.

Българите, кандидатствали за статут във Великобритания до 30 юни 2021 г., могат да останат в страната докато британските власти се произнесат по тяхната кандидатура.

И две препоръки

Нейният живот е изцяло посветен на рисуването, а талантът ѝ се отплаща в международни успехи. Българската участничка в едно от най-значимите в света на изкуството Лондонско биенале Елена Георгиева е човек на деня на Свободна Европа.

Много народи са посещавали Крим и са оставяли следи от културите си. Сега Русия, която анексира полуострова през 2014 г., разкопава всичко и се присвоява историческото наследство, оставено от десетки народи.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG