Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът ще обсъжда връщане към "Газпром". Как се говори с руснаци за войната


Миналата седмица в София имаше протест срещу зависимостта на България от руския природен газ
Миналата седмица в София имаше протест срещу зависимостта на България от руския природен газ

Най-важното тази сутрин:

  • Кабинетът допуска връщане към “Газпром”
  • София и Скопие вече се разбират за историята
  • Кристиян Василев стигна европейския връх

Служебният кабинет ще вземе решение дали да преговаря за подновяване на доставките от “Газпром” най-рано след седмица. Подновяване на доставките от Русия значи България да изпълни ултиматума на Москва и да плаща за природен газ в сметка в рубли.

Новото ръководство на оператора на газовата връзка с Гърция е вписано в Търговския регистър. Това е ключово условие, за да може интерконекторът да заработи и по него да се доставя азерски газ. В началото на мандата на служебния кабинет имаше забавяне.

След инвазията си в Украйна Русия започна да използва газа като инструмент за принуда, което доведе до енергийна криза в Европа. Печеливша ли е тази политика за Кремъл? Отговорът зависи от поведението на европейските държави, пише Димитър Бечев.

Войната

Украйна удари база на руските наемници от частната военна компания “Вагнер”. Снимка от мястото с човек, който прилича на приближения до Путин олигарх Евгений Пригожин, предизвика предположения, че той може да е убит. Известните до момента факти са тук.

Украйна съобщи за нов руски обстрел в източната Донецка област. Според Киев обаче украинските сили са отблъснали руски атаки в района. Украинската армия съобщи също, че успява да отблъсне руските атаки и да превземе територия в южната Херсонска област.

Тази карта показва кои територии в Източна и Южна Украйна са окупирани от руската армия към 15 август.

Съд на проруските сепаратисти в Донецк обвини петима чужди граждани, че са се били като наемници за украинската армия. Трима от обвинените са заплашени със смъртни присъди. Трима чужденци вече бяха осъдени на смърт в Донецк.

Русия

Граждани протестираха в София срещу възможното екстрадиране на руснака Алексей Алчин. Той е обвинен в Русия за укриване на данъци, но защитата му казва, че делото е политически мотивирано. Съд във Варна реши да екстрадира Алчин, а сега се чака решението на втората инстанция.

Съд в Москва откри производство по несъстоятелност срещу руския клон на Радио Свободна Европа. Русия смята, че медията дължи 7 милиона рубли. Тя беше възпрепятствана да плати данъците си, защото сметките ѝ бяха блокирани от властите.

“Обади се на Русия” е проект на латвиеца Паулиус Сенута. Идеята е да се говори с руснаците за руската инвазия в Украйна и да се повлияе на мнението им. Екип на Свободна Европа се опита да говори с руснаци за войната. Не пропускайте това видео.

Кадрите на ГЕРБ

В началото на мандата си служебният регионален министър е назначил ново ръководство на ВиК холдинга. Новите директори са кадри, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ, съобщи “Медиапул”. Ръководството на тол системата също е сменено и сега изпълняващ длъжността директор е близък до партията на Бойко Борисов, съобщи “Капитал”.

Салман Рушди

Иран отрече да има връзка с нападението срещу Салман Рушди. Говорител на правителството в Техеран каза, че писателят е единственият отговорен за атаката срещу себе си. През 1989 г. тогавашният лидер на Иран призова за смъртта на Рушди заради негова книга, смятана за богохулна.

Катастрофата

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на сръбския автобус с деца, който катастрофира магистрала “Тракия”в неделя. При инцидента пострадаха 12 деца и двама възрастни. Двете версии по случая са грешка на шофьора и неизправност на автобуса.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Историята

Историческата комисия между България и Северна Македония постигна съгласие за съвместно честване на исторически личности и промени в учебниците. Това е условие пред напредъка на Скопие към членство в ЕС. Съгласно препоръките цар Самуил, е владетел на царство, което “по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско”.

И три препоръки

България може да не е известна като износител на трюфели, но всъщност голяма част от тези гъби, които се продават в Западна Европа, идват от българските гори. Еймъс Чапъл прекара един ден с ловец на трюфели и неговите кучета. Не пропускайте разказа му.

Лидер на опозиционна партия в Гърция стана обект на един законен и един незаконен опит за подслушване. Това предизвика скандал, който за броени дни се превърна в сериозна заплаха за управлението в Атина, разказва Диляна Теохарова.

Гребецът Кристиян Василев напомни за българските традиции в гребането и завоюва бронзов медал от Европейското първенство. Тук е историята как той стига от гребния канал в Пловдив до европейския връх в Мюнхен.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG