Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новата власт обяви "криза" в енергетиката и погледна към Русия. Черният пушек от "Брикел" се връща


Логото на "Газпром" на бензиностанция в България. Снимката е от 27 април 2022 г.

Най-важното тази сутрин:

  • Кабинетът видя “хаос и разруха” в енергетиката
  • Целта може да е връщане към руските доставки
  • Черният пушек от ТЕЦ “Брикел” се връща

Служебното правителство видя “хаос и разруха” в енергетиката и създаде кризисен щаб, за да ги овладее. То обвини предишните управляващи и не спомена факта, че Русия едностранно спря доставките на газ за България.

Партията на бившия премиер Кирил Петков напомни, че правителството му е договорило доставки на втечнен газ, и предложи съдействие на кризисния щаб при намирането на начин той да стигне до България.

“Булгаргаз” може да сключи договор за 14 танкера с втечнен газ и да реши проблема. То обаче преговаря само за 7, защото допуска възстановяване на доставките от “Газпром” и не иска да има излишък. Дружеството е готово да си открие сметка в рубли - искане на Русия, което противоречи на договора и което кабинетът на Петков отхвърли заради риска.

Президентът Румен Радев постави за задача на служебното правителство да осигури “сигурност в доставките и цените” на газа и да не допуска “въвличането на страната в конфликт”. Зад тези думи обаче прозира друга цел - връщане към руските газови доставки и връщане към диалога с кръговете, близки до Москва, казват експерти.

Войната в Украйна

Украйна съобщи, че си е върнала 53 населени места в окупираната от руската армия Херсонска област. Това е резултат от украинската контраофанзива в Южна Украйна.

Украинска атака най-вероятно е повредила железопътната линия между Херсон и Крим, съобщи британското разузнаване. Тя е важна за логистиката на руската армия, защото позволява доставките към окупираната Херсонска област.

Херсон беше един от първите превзети украински градове, защото се намира близо до анексирания от Русия Крим. Въпреки окупацията хиляди успяха да го напуснат. Сега разказват за страха, за пътя през руските блокади, за разпитите и обиските.

Първият кораб със зърно, който отплава от Украйна от началото на руската инвазия, успешно премина проверка край Истанбул и продължава към Ливан. Според ООН още около 27 кораба са в очакване да тръгнат.

САЩ наложиха санкции на жената до руския президент Владимир Путин Алина Кабаева. Новите мерки обхващат също 24 руски технологични и отбранителни предприятия, бизнесмени и техните яхти и ръководители на области в Украйна, които Русия е назначила.

Черният пушек от ТЕЦ “Брикел”

ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово може да продължи да работи. Съдът в Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето ѝ. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Замърсяването на въздуха от ТЕЦ “Брикел” е факт от години, но властите досега не го виждаха. Правителството на Кирил Петков нареди на централата да затвори, след като проверка установи замърсяване в пъти над нормите. Въпросът е защо черният пушек беше невидим за институциите с години. Отговорът е в това видео.

В последните си дни като екоминистър Борислав Сандов спря проекта за строеж на магистрала “Струма” в Кресненското дефиле. По думите му това се налага, защото Европейската комисия очаква да се направят нови екооценки. Решението стана повод за твърдения, че България ще трябва да връща пари. Сандов каза, че това не е вярно.

Проверките срещу Пеевски

Националната агенция за приходите се е отказала да проверява ММА треньорът, който купи имоти за милиони от санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи “Медиапул” като се позова на отговор на НАП до сдружението БОЕЦ.

От четвъртък носенето на маски в закрити обществени места в София става задължително. Мярката ще важи 15 дни и идва на фона на ръста на заболеваемостта от COVID-19.

Напрежението между САЩ и Китай

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси напусна Тайван. Посещението ѝ предизвика напрежение между Пекин и Вашингтон. Китайската армия започна военни учения до Тайван, а САЩ разположиха бойни кораби в района.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Тя танцува и за нея това е щастие и начин на живот. Учи деца да танцуват, за да живеят и те щастливо. Иска това за всички, дори за тези, които имат увреждания. Затова с нея започват да танцуват и деца в инвалидни колички. Милена Георгиева е човек на деня.

Смятат го за руснак, но по-точно е “потомък на разбойници от тайгата, сибирски каторжници, монголски князе”. Казват, че е измислил абстракционизма, но всъщност пръв го прилага и популяризира. Не пропускайте историята на художника Василий Кандински.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG