Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сраженията се приближават до ключовия Северодонецк. Как се ражда една фалшива новина?


Невзривен снаряд на път в град Северодонецк. Снимката е от 7 май 2022 г.
Невзривен снаряд на път в град Северодонецк. Снимката е от 7 май 2022 г.

Най-важното тази сутрин:

  • Битката за Северодонецк
  • Руският петрол
  • Мария Каварджикова

Украйна се бори за задържането на контрола върху основния път към Северодонецк. Според украинските власти градът е обграден от три страни от руската армия. Северодонецк е ключова цел за руските сили в Луганска област.

По-рано руските военни превзеха Светлодарск в Донецка област. Украинските власти съобщиха за нови 14 убити и 15 ранени цивилни при бомбардировки в Източна Украйна.

Пристанището в превзетия от руската армия украински град Мариупол е разчистено от мини и започва да работи, съобщи Москва. Десетки кораби бяха блокирани там с месеци.

Русия поиска да бъдат отменени санкциите срещу нея, наложени заради войната, и обеща в замяна да разреши кораби със зърно да отплават от украинските пристанища.

Целият свят изпраща оръжие на Украйна, откакто тя беше нападната от Русия. Какво точно оръжие получава украинската армия и как то помага в бойните действия? Отговорът е тук.

Руският петрол и руският дълг

Цената на руския петрол пада, но горивата поскъпват. Как става така? Отговорът се крие в това, че 3 руски фирми с един собственик затварят кръга на търговията с горивата в България. Генка Шикерова обяснява схемата. Отделете две минути на това видео.

А ако имате повече време, прочетете този текст, в който всичко е разказано подробно.

Вашингтон няма да продължи действието на лиценза, който позволява на Русия да плаща на кредиторите си в САЩ. Действието на лиценза изтича в сряда. Така САЩ може да доведат Русия до дефолт – невъзможност да покрива задълженията си към кредитори.

Ако се чудите какво значи това на практика, отговорът е тук.

Съюзниците на Русия по света

Русия предупреди, че ще “следи внимателно” делото срещу бившия президент на Молдова Игор Додон. Той беше арестуван по подозрения в държавна измяна и корупция. Додон е смятан за близък до Владимир Путин и иска сближаване на Молдова с Русия.

Три месеца след като Русия започна война срещу Украйна, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер напусна ръководството на руската държавна компания “Роснефт”. Но историята му с руския енергиен сектор е много дълга. Описана е в този анализ на професорката по право в САЩ Катарина Пистор, публикуван от “Капитал”.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви извънредно положение заради войната в Украйна. Това дава на правителството още правомощия и възможност да заобикаля парламента. Орбан въвежда за трети път извънредно положение откакто е на власт.

Раждането на една фалшива новина

Готвач издава кулинарна книга. Негов приятел на шега прави колаж от корицата ѝ и снимка на Владимир Путин. Така излиза, че гозбите на готвача са в библиотеката на руския президент. Но шегата стига до абсурд. Врачанска медия публикува колажа като доказателство, че Путин е с български корени. Борис Митов разказва тази история.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Контролът на оръжията в САЩ

Двама възрастни и 19 деца загинаха, след като 18-годишен откри стрелба в начално училище в американския щат Тексас. Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде трагедията на липсата на по-строги закони за контрол на огнестрелните оръжия и обеща промени.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И две препоръки

Без него светът нямаше да знае как се лети без криле. Марк Шагал е един от най-великите художници на 20 век и често рисува летящи хора, сякаш ангели. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за него.

Целият ѝ живот е свързан с театъра и киното. Сега Мария Каварджикова за трети път получи “Аскеер” за най-добра водеща женска роля за превъплъщението с в Пилар от “Една испанска пиеса”. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG