Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Напред към автокрация. И “Златна мартеница” за Йордан Цонев


Кънчо Стойчев от сдружение "Произведено в България" връчва наградата на Йордан Цонев от ДПС.
Кънчо Стойчев от сдружение "Произведено в България" връчва наградата на Йордан Цонев от ДПС.

Добро утро. Най-важните думи днес:

- автокрация

- саморазрушаване

- Забриски пойнт

“Уверено считам, че ние вървим към автокрация”. Думите са на председателя на ВКС Лозан Панов пред Свободна Европа. „За съжаление никой не може да каже със сигурност кога загива една демокрация”, коментира той по повод атаката срещу него и опита на ВСС да го отстрани. Панов казва още, че “прокуратура по съветски модел” е опасна “независимо от това как ще се казва главният прокурор”. Сегашният се казва Сотир Цацаров и над две трети от българите поставят средна или слаба оценка на неговия 7-годишен мандат, който изтича в края на тази година, показва представително проучване по поръчка на Българския институт за правни инициативи.

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента за промените в Изборния кодекс, които на практика премахваха преференциите. Ако го бяха приели, преференцията щеше да остане като преди. Сега ще гласуват промени на промените, за да възстановят преференциите така както бяха преди. Объркахте ли се? Да, вчера гласуваха против нещо, което предстои да подкрепят.

Нов шеф в “Левски”, нов посланик в Рияд

Георги Попов е новият собственик на 86.6% от акциите на футболния “Левски”. Той е вицепрезидент на "Нове холдинг" на Васил Божков и участва в управлението на "Национална Лотария" и "Лотария БГ". Според Комисията по досиетата той е и агент “Китин” от Първо главно управление на ДС. Димитър Абаджиев пък е първият български посланик в Саудитска Арабия. Преди това бе посланик в Словения, генерален консул в Шанхай, представляваше България и в "Набуко”. Още по-преди беше депутат от СДС и ДСБ, мина и през РЗС.

Сметната палата изготви одитен доклад “Опазване и поддържане на обекти от архитектурното наследство в градска среда”. Изводите: сгради със статут на паметници на културата са изоставени с години и се саморазрушават; не са предприети почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат.

От Орбан до Кашмир

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Еврокомисията Манфред Вебер поиска Виктор Орбан да спре кампанията срещу ЕК и да се извини на другите партии от ЕНП, ако иска да не бъде изключен. Какви са настроенията спрямо Орбан сред българските четири партии от ЕНП може да прочетете тук.

Сега една истинска война: „Като имаме предвид арсенала, с който нашите страни разполагат, искам да попитам: Mожем ли да си позволим ситуацията да излезе извън контрол?” Тук ще намерите ясно обяснение на това защо воюват Индия и Пакистан и защо конфликтът за Кашмир е опасен за всички.

И две препоръки

Това е земята на Джон Форд, Джон Уейн и Том Ханкс. Не пропускайте изложбата на Антони Георгиев "Граници: Фотография от американския югозапад". Тук може да видите някои от кадрите и да прочетете къде да я посетите.

Йордан Цонев е носител на наградата “Златна мартеница” за политик, допринесъл за развитието на българския бизнес. Връчи му я Кънчо Стойчев от сдружение “Произведено в България”. В присъствието на президента Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG