Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тук са виновни медиите и преводачите. Оставката е там


Пламен Георгиев преди конференцията за етиката в публичната администрация.
Пламен Георгиев преди конференцията за етиката в публичната администрация.

Добро утро. Най-важното днес:

- Шефът на КПКОНПИ се обяви за жертва на компроматна атака

- Турският външен министър се обяви за жертва на преводачи

- Протест срещу “Златен век”

Мъж, жена и двете им деца загинаха в катастрофа с частния им самолет Чесна в Северна Македония. Имаше кратко объркване за самоличността на българското семейство. Подробности ще има днес.

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев определи публикациите за неговата тераса като “абсолютна компроматна атака”. По-късно ПИБ разпространи прессъобщение, че терасата не е била предмет на оценка при отпускането на ипотечния кредит. Георгиев не отговори на конкретните въпроси, но пък се появи в компанията на четирима охранители от НСО. Тук може да видите кратко видео, показващо целия случай.

Инспекторатът към ВСС прекрати проверката срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Липсват “достатъчно данни за извършени нарушения”, казва инспекторатът. Очакването бе за друго развитие, затова предисторията е интересна, тук е описана накратко. Съдийската колегия на ВСС пък не успя да събере достатъчно гласове, за да вземе решение за наказание на Мирослава Тодорова за забавени от нея дела. И тук очакването бе различно, и тук предисторията е важна - ето я.

Протест и газ

Тази вечер граждани ще протестират “срещу корупцията и незаконното строителство” пред небостъргача “Златен век” в София. Институциите не могат да се разберат дали продължаващото строителство е законно или не. А един от собствениците бил казал на протестиращите: “Политиците са с нас”.

Газовата връзка между България и Гърция тепърва ще се строи. Двама са кандидатите - гръцки консорциум и група от италиански и български фирми, сред които "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой". Европейската комисия обяви, че отпуска 33 млн. евро за проекта, защото “по-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите."

Анкара, Истанбул, Скопие и Лондон

Турският външен министър Чавушоглу не се извини, както поискаха български политици, за изказването си, че Анкара се е намесила за промените в закона за вероизповеданията. За сметка на това външното министерство на Турция обвини медии и преводачи, които не били предали точно думите. Свободна Европа провери отново - преводът е точен. Но това едва ли е основна грижа на управляващите в Турция в момента. След като изгуби местните избори в най-големите градове, партията на Ердоган официално оспори резултатите в Истанбул и Анкара.

В Скопие настроението е доста по-добро заради първото посещение на гръцки премиер след промяната на името. Алексис Ципрас и Зоран Заев подписаха редица споразумения, но най-запомнящи са снимките на двамата. В Лондон пък е все така мъгливо, защото депутатите отхвърлиха четири алтернативи на споразумението на Тереза Мей. Тук може да видите вариантите, а 12 април наближава - тогава Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз без споразумение.

И две препоръки

На изток България граничи с Доган”, е озаглавен анализ на Емилия Милчева в “Дойче веле”. Според нея “бизнес експанзията на Ахмед Доган е красноречив пример за това как в България човек може да излезе от парламента само с един деклариран хонорар от 1,5 милиона лева, а в следващите пет години да стане собственик на имоти и бизнеси за милиони”.

Дойде ред и на оставката. Не, не е в България. Президентът на Германския футболен съюз Райнард Гриндел подаде оставка след разследване на "Шпигел", според което той не е успял да докаже доход от 78 хиляди евро. Не правете никакви сравнения. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG