Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Надпревара кой първи се е отрекъл от Пламен Георгиев


Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

Добро утро. Най-важното днес:

- Пламен Георгиев в отпуск

- БСП събира подписи за отстраняването му

- “Златен век” е временно спрян

Бойко Борисов призова шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, председателя на ВКС Лозан Панов и директора на следствието Борислав Сарафов да подадат оставка или да излязат в отпуск докато бъдат проверени имотните въпроси около тях. Георгиев избра втората опция и излезе в отпуск. Още докато Борисов говореше пред медиите, Сотир Цацаров обяви с прессъобщение, че започва проверки по трите случая. За терасата на Георгиев знаете.

Сарафов също излиза в отпуск заради публикацията на “Биволъ”, че 21-годишният му син купил имоти за половин милион без да развива някаква дейност, а парите не са отбелязани като доход и в декларацията на баща му.

Панов няма да излиза в отпуск. “Аз съм най-минат. Нямам имот, а искат да излизам в отпуск”, коментира той. Публикациите бяха, че съпругата му е придобила апартамент от “Артекс” още преди да му стане съпруга.

Данаил Кирилов напуска парламента, за да стане министър на правосъдието на мястото на Цецка Цачева. Тук е описана малка част от кариерата на общинския съветник от БСП, който е напът да стане министър от ГЕРБ.

Румен Радев и Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев напомни, че бил снел доверието си от Пламен Георгиев ден преди премиера. В съобщението за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност този детайл не присъстваше, но Радев каза, че е изпратил покана за участие не на Георгиев, а на неговия заместник.

Ден след като обясни за Свободна Европа, че не планира да се занимава с този въпрос, Корнелия Нинова покани журналисти и им обяви, че БСП започва събиране на подписи за начало на процедура за отстраняване на Георгиев от поста. Законът казва, че им трябват 48 подписа, те имат 79 депутати.

И за да направим пълен кръг, няколко часа по-късно ГЕРБ също поканиха журналисти и Тома Биков поиска Корнелия Нинова да отговори с “да” или “не” дали е предлагала 30 млн. лв. на Михаил Миков, за да й отстъпи лидерското място в БСП. Този сюжет се появява не за първи път.

Небостъргач, приятелски огън и протести

Помните ли, че цялата тази история започна от новините за евтини апартаменти от “Артекс” и законова поправка, която е позволила на фирмата да строи небостъргача “Златен век”. След като институциите известно време не отговаряха на въпроса дали строежът е законен, Бойко Борисов нареди временно спиране на строителството.

А историята с апартаментите даде повод на бившия вицепремиер Валери Симеонов да атакува своя стар опонент Николина Ангелкова. Той призова Борисов да провери “и други свои министри”, след което съобщи точния адрес, квадратура и цена на имот, чийто собственик след това лесно бе идентифициран като Ангелкова. После тя обясни подробно за имотите.

Всичко това пък провокира стотина души да излязат пред Министерския съвет. Протестът бе озаглавен “Има кой да ви накаже”, което е реплика на думите на Цветан Цветанов в последната “Панорама”: “Няма кой да ме накаже”. Друг протест в Пловдив - превозвачи запалиха товарен камион. Поводът е пакет “Мобилност”, който бе приет на първо четене от Европейския парламент.

И две препоръки

Много интересен анализ на Петър Чолаков в “Дойче веле” за отношенията между Българската православна църква и Светия престол, както и отговор на въпроса защо Синодът отказа да участва в общо служение с папата при посещението му в България следващия месец.

Не пропускайте и текста на Дияна Костов в “Уебкафе” за тези, които “се афишират за жертви на системата”. Поводът е оплакване на Карбовски, че Фейсбук е изтрила негови страници. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG