Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Искаме европейски доходи. А европейски правила?


Шествието на БСП в София за 1 май.
Шествието на БСП в София за 1 май.

Добро утро. Най-важното днес:

- БСП поиска нещо европейско

- ЦИК и случая „Пеевски“

- Мадуро остана президент на Венецуела

БСП отбеляза 1 май с традиционния митинг-шествие. Основният лозунг, зад който се наредиха социалстите, гласеше: „Искаме европейски доходи“. Този път речта на Корнелия Нинова не бе антиевропейска. „Отчаяни сте, че няма справедливост и правосъдие. Може и да има. Може да има и в Европа, ако създадем европейска прокуратура и подкрепим госпожа Кьовеши за главен прокурор“, каза лидерката на БСП.

Бъдещият европейски главен прокурор ще разследва само престъпления, свързани с еврофондове – като например измамите с къщи за гости. Първите резултати от проверките на всичките 746 къщи показват масови нарушения – засега излиза, че поне половината са далавери. Като тази в Сандански, заради която съдът потвърди гаранцията от 100 хиляди лева за бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който вече е обвинен за престъпление, засягащо интересите на ЕС. Странни обстоятелства, свързани отново с къща за гости, доведоха до оставката и на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова – Мизова. Факт – схемата с къщи за гости с пари от ЕС започва при Станишев и продължава и при Борисов, и при Орешарски.

Бойко Борисов участва във Варшава във форума „Заедно за Европа“, посветен на първата вълна на присъединяване на страни от Централна и Източна Европа към ЕС преди 15 години. „Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския съюз“, е казал премиерът. Полският премиер Матеуш Моравецки е поискал „обратно правомощия, дадени на Брюксел“.

ЦИК и горещия картоф

ЦИК хем реши, че няма проблем Делян Пеевски да е кандидат за евродепутат, хем не го реши. Въпросът бе повдигнат от движение „Боец“, което подаде жалба със съмнения, че успешният бизнесмен, политик и издател отговаря на условието да е живял в последните 6 месеца в България или в друга държава от ЕС. ЦИК реагира нестандартно и засега успява да не хване горещия картоф.

Тази история не я дават „по телевизора“. От миналата седмица в БНТ и Нова телевизия има нови началници. Емил Кошлуков временно е генерален директор на обществената телевизия, а Миляна Велева пое новините в частния канал. Общото между двамата обаче не е само това съвпадение във времето, има и много други факти, събрани на едно място от Борис Митов.

Мадуро, Асандж и Зукърбърг

„Операция Свобода“ засега не успява да свали Николас Мадуро във Венецуела. Десетки души бяха ранени след размириците, а самият Мадуро се канел да избяга в Куба. В последния момент Кремъл го убедил да остане, твърди американската дипломация.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж бе осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция. Днес той отново ще се изправи пред съда заради искането на САЩ за екстрадицията му по обвинение в хакерство. А основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг се загрижи за личното пространство на потребителите си и обяви промени в притежаваните от него платформи „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Уотсап“. Тук може да прочетете какви са те.

На първи май почина легендата на българския футбол и пловдивския „Ботев“ Динко Дерменджиев – Чико.

И две препоръки

Неизвестен досега ръкопис на продължение на „Портокал с часовников механизъм” на Антъни Бърджес е открит в архивите на писателя. „A Clockwork Condition” е около 200 страници, събира размишленията на Бърджес за човешкото състояние и доразвива темите, поставени в романа му от 1962 г.

„Те скришом реставрират сгради, тайно боядисват пешеходни пътеки и запълват посреднощ дупки по улиците...“ Не пропускайте тази история за хората, които сами се организират, за да ремонтират тайно своя вечен град. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG