Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Рулетката се завърта. Партиен лидер влиза в затвора


Лидерът на социалдемократите в Румъния Ливиу Драгня влиза в затвора
Лидерът на социалдемократите в Румъния Ливиу Драгня влиза в затвора

Добро утро. Най-важното днес:

- Нинова не подава оставка

- Затвор за политик в Румъния

- Пазарлък за постове в ЕС

Един от най-посещаваните сайтове в последното денонощие е този на Централната избирателна комисия, където се публикуват резултатите от изборите. Остават още почти 5% от протоколите, които не са отчетени, но картината е ясна. За момента броят на мандатите е: ГЕРБ 6, БСП 5, ДПС 3, ВМРО 2, “Демократична България” 1. Заради преференциите, допълнителният мандат за ВМРО отива при Андрей Слабаков.

Победителят в изборите, Бойко Борисов, благодари на хората, че са подкрепили ГЕРБ. "Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят”. Днес има заседание на ръководството на ГЕРБ, очаква се Борисов да съобщи как продължава изтеглянето на Цветанов.

Загубилият изборите, Корнелия Нинова, няма да подава оставка, а започва процедура за нов избор на ръководство, което се прави пряко от всички членове на БСП. Днес заседава Националният съвет, който или ще приеме, или няма да приеме този изход. Полина Паунова обяснява каква е ситуацията в БСП и какви са вариантите пред Корнелия Нинова. Социалисти са разкрили, че в началото е обсъждано дали вината за загубата да не се прехвърли на Сергей Станишев, който успя с преференции да мине от пето на второ място в листата.

“Демократична България” обяви, че Радан Кънев ще е техният евродепутат и няма да има разместване в листата. Делян Пеевски още не е обявил дали ще отиде в Европарламента. "Не съм имал честта да работя с г-н Пеевски, не съм го виждал да работи”, коментира колегата му Кънев.

Седмица след като „Шоуто на Слави“ съобщи, че партиите се получили по 13,23 лв. на глас субсидия вместо по 11 лв., правителството реши да предложи законови промени. Те предвиждат партиите да върнат субсидиите, които са получили в повече от май 2016 г. насам.

Другите в Европа

Резултатите от изборите вече са известни в целия Европейски съюз. Тук са събрани най-важните данни по държави. Тази вечер европейските лидери се събират на вечеря в Брюксел. Не знам какво е кулинарното меню, но политическото е известно - започват пазарлъците за заемане на най-важните постове в ЕС - председател на Европейската комисия, “външен министър” на ЕС, председатели на Европейския парламент и Европейския съвет, както и президент на Европейската централна банка. Йовка Димитрова обяснява каква е процедурата и кой какви шансове има.

Румънски модел

Над 80% от гласувалите на референдума в Румъния се обявиха срещу предвижданата от социалдемократите амнистия за осъдени за корупция и срещу правото на правителството да издава спешни постановления в областта на съдебната система. Няколко часа по-късно Върховният съд в Букурещ потвърди присъдата за корупция на лидера на управляващата партия, Ливиу Драгня, който влиза в затвора за три години и половина.

И две препоръки

Покрай толкова много политически новини, важно е да си спомним за важни събития от точно преди 30 години. Тогава на няколко места в България започват протести на турци заради насилствената смяна на имената. Има насилие и жертви. Не пропускайте това видео по темата.

Продуцентите на телевизионното шоу “Господари на ефира” съобщиха, че не са постигнали съгласие с нито една телевизия за излъчване. Сега те обявяват намерение да продължат предаването, но вече изцяло в интернет. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG