Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мистерията с фалшификатите се разраства. Пристанището - също


“Той бе единственият, който застана с името си, а не през офшорки”, каза Данаил Папазов за Доган.
“Той бе единственият, който застана с името си, а не през офшорки”, каза Данаил Папазов за Доган.

Добро утро. Най-важното днес:

- Още фалшификати

- “Байтошовската сценка” на Корнелия Нинова

- Изтребителите F-16 приближават

Откритите до този момент фалшификати на изложбата за модерно изкуство в галерия “Структура” в София са 7. “Злонамерени и криминални действия”, казва галерията. Кой е автор на фалшификатите? Кой е измамникът и кой е измаменият? Колко още картини са фалшифицирани? Татяна Ваксберг обяснява най-важното от тази история.

В това време почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган преговаря с инвестиционен фонд от Лондон за разширяване на пристанището към ТЕЦ “Варна”. Бившият министър в кабинета “Орешарски” Данаил Папазов представи проекта. “Той бе единственият, който застана с името си, а не през офшорки”, каза той за Доган.

Вчера ви споменах за странната прокурорска проверка срещу създателите на “Биволъ” Атанас Чобанов и Асен Йорданов. В интервю за Свободна Европа Чобанов обяснява каква точно е проверката и я определя като “медийно-прокурорска операция”.

В Русия пък вече се наблюдава тенденция неудобни журналисти и граждански активисти да получават обвинения за наркотици. Тук са изредени някои от най-актуалните случаи.

След конгреса на БСП

Два дни вече Корнелия Нинова обяснява защо е решила да оттегли оставката си като председател на БСП. “Делегат с кредит в банка е викан в банката и му е казано как да гласува на конгреса иначе ще има проблем с изискуемостта на кредита”, каза Корнелия Нинова, но не назова нито човека, нито банката.

Този ход на Нинова е “човешки некрасив”, “никак не е елегантен”, дори е “байтошовска сценка”. Свободна Европа потърси за коментар Даниел Смилов, Евгений Дайнов и Първан Симеонов, който пък каза: “Щом Борисов може да прави така, очевидно и другите ще го вършат”. Краткият коментар на самия Бойко Борисов по темата: “На “Позитано” 20 даже и оставка не могат да подадат”.

Самолети, колчета и ДДС

В това време процедурата за придобиване на осем изтребители F-16 Block 70 напредва. САЩ са представили на българското Министерство на отбраната предложение за договор, който бил консултиран с българската делегация от военни и финансови експерти.

Нещо далеч по-просто трябваше да бъдат ремонтите в центъра на София. След завършването на градинката около “Свети Седмочисленици”, новата настилка се оказа любимо място за паркиране. След сигнали от граждани, кметът Йорданка Фандъкова обещава да се поставят ограничители, които да спират нарушителите.

“Основният проблем при политиката е, че „поправя“ неща, които не са счупени, като ги разваля и не поправя неща, които не работят”, припомня Красен Станчев и изрежда седем аргумента срещу идеята на ДПС и БСП за промени на ДДС.

И две препоръки

И отново за истерията около “джендъра”. “Не сме длъжни да знаем всичко по всички теми. Но сме длъжни да се информираме, да разпознаваме достоверните източници и да сме наясно кои обществени фигури и журналисти (за съжаление, да, и журналисти) знаят истината, но работят в полза на лъжата. За тези хора не намирам оправдание, никакво”, пише Веселина Седларска в “Редута”.

“Бягането е като краста”, казва Човекът на деня на Свободна Европа Кристиян Кирилов. 25-годишният бегач от Берковица подобри собствения си рекорд за обикаляне на Витоша първо с колело, а след това с тичане. Бъдете като Кристиян. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG