Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: КПКОНПИ потвърди Цветанов: Няма кой да ги накаже


Цветан Цветанов подаде оставка от няколко поста, но накрая се оказа, че не е извършил нарушение.
Цветан Цветанов подаде оставка от няколко поста, но накрая се оказа, че не е извършил нарушение.

Добро утро. Най-важното днес:

- Всички с апартаментите са чисти

- Храните и разликите

- Фейк ли е фейкът?

КПКОНПИ обяви резултата от проверките на имотните сделки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и т.н. Всичко е наред, конфликт на интереси няма. Мотивът на КПКОНПИ в няколко думи - нито Цветанов, нито който и да е от другите, са притежавали акции от “Артекс”, следователно не биха имали изгода от гласуваната от ГЕРБ законова поправка. Прогнозата за това развитие публикувахме още на 18 април, когато Борис Митов описа взаимните връзки между проверяващи и проверявани. Не се радваме, че се оказахме прави.

КПКОНПИ е направила извода без да проучи пазарните цени на имотите, които изследва. Тази и други нередности посочват експерти, с които Свободна Европа разговаря.

В същото време Столичната община била отменила заповедта за събаряне на незаконното барбекю на терасата на директора на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който продължава да е в отпуск.

И докато сме на вълна “институции” - точно преди изборите за Европейска парламент БСП започна да говори за ограничаване на правомощията на главния прокурор. След изборите темата е забравена и БСП вече не се интересува от темата, показа проверка на Полина Паунова.

Румен Радев наложи вето на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които предвиждат забрана за поставяне на палатки извън определените за това места, които обаче все още не са записани никъде.

Истанбул, Прага и храните

“Истанбул може без Турция, но Турция не може без Истанбул”. Потърсихме коментари от експерти - защо победата на опозицията е толкова важна и може ли резултатът от изборите в Истанбул да застраши властта на Ердоган? Ивайло Везенков събра оттоворите на тези въпроси. Вижте и кадри от нощните празненства по улиците на Истанбул.

Какво кара стотици хиляди чехи да протестират срещу премиера си Андрей Бабиш? Владимир Шопов обяснява това специално за Свободна Европа: Протестите показват “устойчивата привързаност към базовите принципи на съвременната демокрация, за които се твърдеше, че са социално подменени от новата вълна мърморещ национализъм”. Не пропускайте впечатляващите кадри от последния протест, който събра 250 хиляди души в Прага.

Тези протести си имат лице. „Обичам да чета и да се разхождам по морето. Искам да живея в свободна страна“, казва организаторът на протестите, Микулаш Минар, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Европейската комисия обяви резултати от проучването за т.нар. двоен стандарт при храните. 1400 проби, 128 продукта, 19 страни. Близо една трета от представяните за еднакви хранителни продукти е установен различен състав. Не са установени обаче географски различия. Т.е. не е вярно, че Западът изнася некачествени храни за Изтока - навсякъде има и качествени, и некачествени.

И две препоръки

До 30 юни продължава изложбата с архивни кадри от София и страната на фоторепортера Тодор Славчев. Изложбата е в Център за култура и дебат "Червената къща" и показва кадри от 40-те и 50-те години на миналия век. В “Дневник” може да видите част от снимките.

Проливният дъжд в София предизвика наводнения на някои места. “Схемата е много проста, поръчка се дава срещу 30-40% от стойността й, в някой случай и повече. Не ни интересува супер качество, интересува ни да си усвоят парите и ние да си получим нашите”, пише в “Редута.бг” Тони Филипов, д-р, и допълва, че това е фейк интервю на бивш зам.-кмет на София. Но после добавя, че интервюто “не е фейк, ако и да е измислица”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG