Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Файлът не пасва, а Зеленски печели. Сбогом на Буги Барабата


Марио Събев, известен като Буги Барабата, почина на 58 години.
Марио Събев, известен като Буги Барабата, почина на 58 години.

Добро утро. Най-важното днес:

- Зеленски и Украйна

- Иран и думата “война”

- Отиде си Буги Барабата

Комисията за защита на личните данни се готви да глоби НАП за допуснатото изтичане на данните на близо 5 милиона българи. Председателят на комисията Венцислав Караджов не уточни размера на глобата, каза само, че “тя няма да бъде малка”. До няколко часа НАП ще пусне приложение, с което всеки да може да провери дали са изтекли личните му данни, твърди бТВ.

“Една цяла държава беше хакната” - това е заглавието на публикацията по темата в CNN. “Хакерската атака е извънредна, но не е уникална… По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство”, припомня CNN.

“Файлът не пасва на цялата картина”, коментира създателят на СофтУни Светлин Наков. Той е силно скептичен, че МВР има доказателства срещу Кристиян Бойков, който е обвинен за хакерската атака срещу НАП. Вицепремиерът Томислав Дончев допусна, че атаката има за цел “да клати правителството”. А ако помните как започна всичко и какво определение за правителството използва извършителят, значи сте готови за нашия Седмичен изпит.

И докато сме на темата за личните данни - не пропускайте предупрежденията на експерти за приложението FaceApp. Става дума за онези “състарени” снимки на приятелите ви във Facebook. Хакерска атака и срещу Федералната служба за сигурност на Русия - според Forbes и BBC, откраднати са данни за разработките на службата за следене на руски граждани, достъп до “невидимия” браузър Tor и разделянето на руския интернет от световния.

Украйна, Русия, Иран и Кьовеши

Партията на президента на Украйна Володимир Зеленски “Слуга на народа” печели предсрочните парламентарни избори в страната и може да има дори самостоятелно мнозинство. Системата в Украйна е смесена, резултатите още се изчисляват.

В Москва се състоя най-масовия протест от 2012 година насам. Повод стана отказът на властта да регистрира близо 30 опозиционни кандидати. Припомнете си как точно избирателната комисия в Санкт Петербург “се бори” срещу опонентите на властта.

Напрежението около Иран продължава да ескалира. Германският военен министър Хайко Маас предупреди Техеран, че може да се стигне до война. Ден по-рано иранската Революционна гвардия задържа два британски танкера, което пък бе в отговор на това, че две седмици по-рано Обединеното кралство задържа танкер по подозрения, че превозва ирански петрол за Сирия въпреки санкциите.

В почивните дни дойде новината, че България вече подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Съобщението е на министър-председателя Бойко Борисов, който само два месеца по-рано бе против тази кандидатура. Тук може да си припомните какви са плановете на Кьовеши за борба с корупцията.

И две препоръки

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. “Верен на блуса докрай”, пишат колегите в “Площад Славейков”. Чуйте отново песента “Равносметка” на Георги Минчев, чийто автор е Буги Барабата.

За финал - вижте как се играе тенис в центъра на София. “Иван Вазов Оупън” е вдъхновен от продължаващия повече от година ремонт на едноименната столична улица. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG