Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протести срещу/за Гешев. И обвинение в тероризъм заради НАП


Иван Гешев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на парламентарно изслушване
Иван Гешев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на парламентарно изслушване

Добро утро. Най-важното днес:

- Критики срещу Иван Гешев

- Тероризъм и НАП

- Тротинетки

Авторитетни адвокати поискаха ВСС да се произнесе дали публични изказвания на единствения кандидат за главен прокурор, Иван Гешев, отговарят на етичните критерии за този пост. Става дума за интервюто на Гешев пред БНТ, в което той обяви, че не вярва в разделението на властите. Инициативата “Правосъдие за всеки” също изпрати писмо до ВСС с призив прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев и да бъде излъчена друга, която "да бъде приета нормално от магистратите и обществото".

Ромски активист е внесъл иск в Софийския градски съд срещу Иван Гешев, защото се почувствал лично засегнат от други думи на прокурора. „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите”, каза в предишно интервю Гешев.

“И Кьовеши е единствен кандидат” - така Гешев отговори на въпроса дали не се притеснява, че няма конкуренция. Същото бе повторено и от депутата от ДПС Йордан Цонев. Решихме да проверим дали казват истината - ето резултата.

Извънпарламентарната коалиция “Демократична България” организира протест срещу номинацията на Гешев. “Да спрем Гешев - новата бухалка”, се казва протестът, насрочен за 9 часа пред ВСС. Изданието “Пик” информира за контрапротест - граждани “се събират спонтанно, за да защитят законната номинация на Иван Гешев” на същото място, ул. “Екзарх Йосиф” 12 в София, където е ВСС.

Радев, даренията и НАП

“Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?” - този и още пет въпроса постави президентът Румен Радев в мотивите си да наложи вето на ратификацията на договорите за изтребителите. Министрите Горанов и Каракачанов му отговориха с извънредна пресконференция.

Това вето на Радев се очаква да бъде отхвърлено от Народното събрание утре. Друго вето бе отхвърлено вчера - това срещу отпадането на забраната за дарения за партии от юридически лица. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и част от „Обединени патриоти“.

Такава коалиция вече няма, не го ли разбрахте?”, попитал вчера Волен Сидеров. Тук има подробности за разпадането на т.нар. патриотична коалиция.

189 български граждани, чиито данни са изтекли при пробива в сървъра на НАП, ще бъдат персонално уведомени за това и посъветвани да сменят личните си карти. За останалите няколко милиона няма риск, твърди НАП.

Случаят с хакерската атака отиде в Специализираната прокуратура, а Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата, в която работи - Георги Янков, са получили обвинения в тероризъм. Според прокуратурата, атакувани са били и частни компании.

Борис Джонсън премиер

Като дете той искал да стане „крал на света”, като журналист – политик, като външен министър – премиер. Борис Джонсън вече е министър-председател на Обединеното кралство, а Йовка Димитрова разказва най-интересното от кариерата на този безспорно интересен политик.

В Санкт Петербург бе убита ЛГБТ активистката Елена Григориева. Властите твърдят, че инцидентът е битов. Нейни близки обаче твърдят, че тя е получавала системни заплахи за живота си, които полицията отказвала да разследва.

И две препоръки

Сигурно сте срещали електрически тротинетки из града. Тази вълна завладява големите градове не само в Европа. Ивайло Везенков разказва каква е ситуацията в София и стига до въпроса: Не е ли време за някакво регламентиране?

„Най-трудно се снимат нещата, които са най-близко до теб“. Думите са на Весела Николаева, която е Човек на деня на Свободна Европа. „Снимам неща, които си отиват завинаги”, казва тя, а изложбата й се открива днес в Cosmos Coworking Camp в София. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG