Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев, единственият


Протест в София, 29 юли 2019 г.
Протест в София, 29 юли 2019 г.

Добро утро,

Най-важното до този час е само в две думи: главен прокурор.

Става дума за следващия главен, който ще бъде формално избран чак на 24 октомври, но изборът изглежда свършен факт отсега: Гешев е единствен кандидат за поста, а времето за номинации изтече в понеделник.

Кой е Гешев и как се оказа едничкият достоен измежду цели 1500 прокурори в страната, написа Полина Паунова още миналата седмица. Но има и важни допълнения към този поглед. Вижте какво казва в „Дневник“ бившата съдийка в Страсбург Здравка Калайджиева: че Гешев е налаган не от инат, а поради искрената убеденост на колегите му, че той има нужните качества. Калайджиева не говори с ирония, напълно сериозна е. При тези качества на прокурорите, това е идеалът, който те могат да припознаят, казва тя. Да припомняме ли тук какво мисли този „идеал“ за разделението на властите? Подсказваме Ви: не го харесва.

Ако сте прочели всичко до този момент, значи разбирате защо много хора могат да са недоволни от Единствения кандидат и от Единствеността на кандидата. Снощи над 2000 души протестираха в София срещу това – насред лятото, а освен това и по толкова уж профилирана, уж недостъпна за хората тема. Важно уточнение: протестиращите имат алтернативна кандидатура за поста, предлагат следователя Бойко Атанасов.

Ако се питате защо се вдига такъв шум около един кандидат, след като страната и без това е пълна с абсурдни назначения, които дори и не впечатляват чак толкова, вижте какво казва Красен Станчев, депутат в Седмото Велико народно събрание и съавтор на конституцията: главният прокурор има практически неограничена и безконтролна власт. Как е станало това? Какви са причините и какви ще бъдат последиците? Всичко е в текста.

А сега за всичко останало

... но първо пак да поговорим за прокурорите: в понеделник беше избран нов шеф на специализираната прокуратура. Това е Димитър Франтишек Петров, лансиран от Гешев. Кой е Петров е разказано тук от Борис Митов.

А сега вече наистина за всичко останало

Властите ще засилят контрола върху движението на хора и животни около индустриалните свинекомплекси. Така те се опитват да спрат разпространяването на заразата от африканска чума по свинете.

Всички отхвърлени кандидати за концесионери на летище София обжалват решението за отдаване на най-голямото летище в България на консорциума "Соф Кънект".

Нов ракурс към начина на финансиране на партиите: откакто държавата практически спря да финансира партиите, но позволи на бизнеса да го прави безконтролно, самият бизнес изрази притеснение, че ще бъде подложен на натиск.

Шефката на НАП успя да каже, че й се е наложило да вземе тежкото решение да не си прекратява отпуска. Не е виц. Галя Димитрова каза това на фона на безпрецедентната кибератака срещу системата на приходната агенция, по време на която тя беше във ваканция и остана във ваканция още седмица след това.

И няколко препоръки

Новият филм на Куентин Тарантино се оказа критикуван от организацията за защита на правата на животните ПЕТА. Тя намира проблем в начина, по който животните се третират на екрана. Става дума за филма „Имало едно време… в Холивуд“, чиято премиера в България предстои на 16 август.

Ако сте в София, вижте какво става в галерия „Лоран“. От днес до 15 септември там са изложени 30 рисунки от колекцията на Иван Радев (1921-2009), художник и колекционер, участник в замисъла и устройството на НДК. Показани са рисунки на Илия Петров, Владимир Димитров – Майстора, Христо Нейков, Иван Славов и други.

Ако не сте по изложбите, имате шанс да подкрепите българския национален отбор по баскетбол в инвалидни колички, който ще играе днес от 18 часа в зала „Триадица“. В понеделник беше открито европейското първенство в този спорт. Капитанът на националния отбор Николай Ваклинов е Човек на деня на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG