Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Слави ще прави и партия. Терасите отново на дневен ред


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете тази сутрин:

  • Слави ще прави и партия
  • Шефът на КПКОНПИ с приета оставка
  • Небостъргачът на „Артекс“ получи зелена светлина

Слави Трифонов ще прави хем партия, хем „собствен телевизионен продукт“. Той обяви това в последното издание на „Шоуто на Слави“ по bTV, което беше излъчено в сряда вечерта. Политическият проект ще се нарича „Няма такава държава“ и неговата цел ще бъде "превръщането в закон" на всички решения на референдума, който Трифонов и екипа му инициираха през 2016 г.

Телевизионният продукт ще се казва „Седем осми“, девизът му ще бъде „Силата е в истината“ и той ще започне на 15 септември. Други подробности засега няма.

Досега Слави е бил замесен в два политически проекта – народна партия "Ку-ку" и воденият от Любен Дилов-син "Гергьовден", който все още съществува, но се развива без участието на Трифонов, напомня „Дневник“.

Хакерската атака

Обвинените за хакерската атака срещу НАП са изпратили данни от изтегления масив на различни медии, сред които „Бивол“, Би Би Си и агенция „Ройтерс“, твърди наблюдаващият прокурор Евгения Станкова. Тя коментира и обвинението в тероризъм, като каза, че извършителите са искали да посегнат включително и на сървъра на Поливни системи пред парламента, за да може при преминаване на гости да се активира поливането им и така да се дестабилизира „цялата ни политическа система“.

Пет минутна проверка на Свободна Европа установи, че дестабилизацията на държавата чрез Поливни системи е невъзможна, тъй като поливането на цветята пред Народното събрание става с водоноска и този процес няма нищо общо с интернет.

Междувременно НАП уволни ръководители на ИТ отдела, но шефката на институцията остана. Според министър Горанов администрацията е жертва на хакерите, а не извършител на престъпление (следователно няма основание за оставки).

„Златен век“, шефът на КПКОНПИ, българското гражданство

Строителството на небостъргача “Златен век” в София може да продължи, реши Административният съд. Решението може да се обжалва пред ВАС. Ключовият въпрос, който беше свързан с валидността на разрешението за строеж на сградата, е решен по начин, който позволява извода за законодателна „поправка „Артекс“ – съдът смята, че сградата има валидност на разрешителното за строеж чак до 2028 г., защото към този случай се прилага тъкмо изменението на закона.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка, която веднага беше приета от парламента. Шефът на антикорупционния орган до този момент беше в отпуск. Срещу него тече данъчна проверка, чиито резултати не са обявени. Проверката е за различни обстоятелства около неговата тераса на покрива. Следим темата.

Казахстанецът Каир Рахимов, чието българско гражданство беше поискано от главния прокурор Сотир Цацаров, най-вероятно ще остане с наши документи. Причината: бившият висш военен е лишен от властите в Република Казахстан от казахстанското си гражданство, тъй като конституцията на държавата забранява двойна натурализация.

Свинското месо, Черно море


Поскъпването на свинското може да стигне 45 %, казва изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо.

Черно море е два пъти по-мръсно от Средиземно, показа компилация от различни проучвания, извършени след 2017 г. Отпадъците в Черно море са средно 90,5 на кв. км в сравнение с 50 в Средиземно море. Замърсяването е предимно с пластмаса.

Убийство в Румъния, битки в Москва

Румъния е разтресена от убийството на момиче, звъняло три пъти на телефон 112, където най-вероятно не са й повярвали, че е отвлечена и изнасилена. В продължение на 19 часа не са реагирали. Вътрешният министър Николае Мога подаде оставка във вторник, само шест дни след като положи клетва на поста. Преди това уволни директора на националната полиция и шефа на местната полиция.

В Москва продължава битката на опозиционните кандидати за местните избори да получат правото на регистрация. Един от тези кандидати е Любов Собол, дясната ръка на Навални и Човек на деня на Свободна Европа.

И няколко препоръки

Изкуството не може да стигне до такива крайности, до каквито стига животът, казва актрисата Ана Вълчанова с интервю за „Площад Славейков“. За нея в основата на много беди стои фактът, че в България не е била извършена лустрация.

Добрият град е този, който ти дава възможност да ходиш из него пеша, казва Джеф Спек в книгата си „Пешеходен град“, най-добре продаваното ръководство за градско планиране през последното десетилетие. На български излезе в издателство „Жанет 45“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG