Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БНТ може да уволни Кедъра, а в Министерския съвет отвинтват микрофони


Камен Алипиев
Камен Алипиев

Добро утро. Най-важното днес:

- БНТ може да уволни Камен Алипиев

- Германия поиска прошка от Полша

- Новата професия на Александрина Пендачанска

Григор Димитров постигна трета поредна победа на US Open в Ню Йорк и достигна до четвъртфинала, където ще играе с Роджър Федерер. Тук са подробностите за тази добра новина.

Дългогодишният спортен журналист и едно от лицата на БНТ, Камен Алипиев, може да бъде уволнен. Изтъкваната причина е, че Алипиев няма диплома за висше образование. Той работи в БНТ от 1987 г. и досега този проблем не се е появявал. Алипиев е сред журналистите с изявена гражданска позиция.

Една снимка на “Дарик” показа, че микрофоните за журналисти в Гранитната зала в Министерския съвет са демонтирани точно преди изявленията на Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов. Обяснението е, че председателката на Европейската комисия не е искала да отговаря на въпроси, а пък нашите микрофони не могат да бъдат изключвани. Както коментираха колеги - а като има микрофони, да не би някой много да пита…

Бойко Борисов обяви, че ако бил от Варна, “щях да търпя ГЕРБ, докато не ми построи “Хемус”. Премиерът обеща догодина доходите във всички сектори да се повишат с 10%. На други места из страната хората търпят други неща. В района на Гълъбово дишат черен пушек, а държавните институции не могат да отговорят на въпроса какви и колко боклуци гори притежаваният от Христо Ковачки ТЕЦ “Брикел”. Току-що получихте жокер за Седмичния изпит на Свободна Европа.

80 години по-късно

В неделя се навършиха точно 80 години от началото на Втората световна война. Вчера държавни лидери от Европа отбелязаха годишнината в полския град Виелун. “Искам прошка”, каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Седмица преди началото на войната Германия на Хитлер и Съветският съюз на Сталин подписват пакта “Рибентроп-Молотов”, с който отварят вратата към германската окупация на Полша и към съветската окупация на балтийските републики. Стефан Дечев припомня специално за Свободна Европа как този документ е бил крит от българските историци преди 1989 г.

Ден преди церемонията, Анджей Дуда прие украинския си колега Володимир Зеленски. И двамата се обявиха за продължаване и засилване на санкциите срещу Кремъл, докато териториалната цялост на Украйна не бъде възстановена.

Протести в Лондон и Москва

В десетки градове във Великобритания започнаха протести срещу премиера Борис Джонсън и решението му да спре временно работата на парламента, за да няма препятствия към обещания от него Брекзит без сделка. “Спрете преврата”, скандираха част от хората.

Тази неделя в Русия се провеждат местни избори. През уикенда в Москва се проведе поредният протест срещу отказа на властите да регистрират за участие опозиционни кандидати. За първи път от седмици насам, този път нямаше арестувани.

В далечния север на Русия журналисти опитват да намерят обяснение за взрива на 8 август край Северодвинск, при който загинаха петима ядрени учени. Разследване на Радио Свобода сочи към взрив, който се е случил под водата, което засилва подозренията, че може да става дума за неуспешен опит за изваждане на потънала ракета.

И две препоръки

“Сдобих се с нова професия”. Думите са на оперната прима Александрина Пендачанска, която проведе първия си майсторски клас. “Исках да видя дали това преподаване ми доставя удоволствие”, каза Пендачанска, която е Човек на деня на Свободна Европа.

“Наскубах ти от мойте журналайки”, казва Борисов и поднася на Урсула фон дер Лайен… Вижте какво й поднася в карикатурата на Христо Комарницки по повод споменатия по-горе случай. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG