Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата забеляза Ковачки и боклуците. И изчезналите журналисти


Христо Ковачки в едно от малкото му появявания пред медии преди години
Христо Ковачки в едно от малкото му появявания пред медии преди години

Добро утро. Най-важното днес:

- Проверки за Ковачки

- Радев за улицата

- Изчезналите журналисти

Екоинспекцията нареди принудително частично спиране на “Топлофикация Перник” на Христо Ковачки. Преди това проверяващите влязоха заедно с жандармерия в четири ТЕЦ-а, свързани с него. Това са топлофикациите в Перник и Сливен, както и ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Брикел". Дълго време хора протестираха заради замърсяване на въздуха, а институциите не можеха да отговорят какви точно боклуци горят ТЕЦ-овете на Ковачки. Сигналите за монополизиране на пазара на ток засега си остават незабелязани.

“Концентрация на властта в тесен кръг” - това е една от диагнозите на Румен Радев. Той произнесе реч пред Народното събрание при откриването на новата сесия. Другите диагнози - “отчуждаване на гражданите” и “растяща бедност”. Президентът предупреди, че ако не се решат тези проблеми, “улицата ще помете статуквото“.

За алтернатива на статуквото се обяви и Мая Манолова със заявката да “оглави и поведе промяната не само в София, но и в цялата страна". По този повод Бойко Борисов заговори за прически. Полина Паунова обяснява каква е целта на това и кои са важните въпроси, на които Манолова дължи отговор.

Много по-важно изказване на Борисов остана леко встрани - по време на посещението си в Берлин той е казал, че вече не е привърженик на присъединяването на България в Шенген заради “имиграционния натиск”. Винаги досега премиерът е обявявал присъединяването към Шенген за основен приоритет.

А ние решихме да съберем имената на питащите журналисти, които изчезнаха от ефира само през последните две години. Даже закъсняхме, защото този (неизчерпателен) списък продължава да набъбва. Прочетете го и ще се изненадате колко бързо забравяме.

По-този повод ви препоръчвам текста на Ясен Бояджиев в “Дойче веле” “Г-н Борисов, да си ходим или ще ни говорите нещо отвън?”

София-Москва

Посолството на Русия изрази “учудване” от позицията на българското Министерство на външните работи срещу определянето на 9 септември 1944 г. като “освобождение”. Руските дипломати казват, че организираната от тях изложба “Освобождаването на България” ще покаже архиви за „решаващата роля на Червената Армия в избавлението на човечеството от фашистката чума“.

“Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия". Това и други странни твърдения се появиха в руските медии по повода. Колегите от “Дневник” са направили преглед на най-интересните (а и манипулативни) публикации.

Лондон, Париж и Ереван

Камарата на общините на британския парламент забрани на правителството на Борис Джонсън да изведе страната от ЕС без сделка. Отхвърли и искането му за предсрочни избори. Така парламентът на Великобритания засега печели битката с премиера.

Премиерът на Франция Едуар Филип свика спешна среща след 100-ната жертва на домашно насилие в страната от началото на годината. Обявените планове след това включват създаване на 1000 кризисни центъра за убежище и проверки в 400 полицейски участъци.

Преди повече от година един човек поведе протестите в Армения и малко по-късно стана министър-председател. Никол Пашинян обяви мащабна борба с корупцията и реформа на правосъдието. Елица Симеонова обяснява какви са резултатите година по-късно.

И две препоръки

„Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги направят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената”. Разбира се, че Григор Димитров е Човек на деня на Свободна Европа.

“Липсата на интелектуалци е проблем на света”. Не пропускайте и интервюто на Диляна Димитрова от “Площад Славейков” с Котарашки. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG