Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БНР спря за 5 часа с твърдение, че е в "профилактика". Риск от рецесия в ЕС


В петък сутрин БНР можеше да бъде чуто само онлайн. Късно вечерта в четвъртък ръководството съобщи, че на следващия ден ще има "профилактика".
В петък сутрин БНР можеше да бъде чуто само онлайн. Късно вечерта в четвъртък ръководството съобщи, че на следващия ден ще има "профилактика".

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете:

  • Етичен журналист е с отнет ефир
  • Обвинението за НАП се разраства

Неуместно управление на общественото радио. Това е изводът от събитията вчера, в които най-разпознаваемият глас на БНР, този на Силвия Великова, беше отстранен от ефир, а след бурна реакция извън радиото и вътре в него – върнат обратно, само че с унизителни условия. По график в петък сутринта тя е трябвало да води предаването "Преди всички".

Повечето от журналистите отказаха да работят и късно вечерта в четвъртък радиото беше принудено да съобщи, че ще извърши "профилактика" на следващия ден – точно пък в часовете, в които Силвия Великова трябваше да води предаване. В тези пет часа медията излиза само онлайн, а водещата, която се е съгласила да заеме мястото на Великова, е Диана Дончева. От време на време се пуска Let it be.

Силвия Великова над 15 години отразява дейността на съдебната власт за БНР и е известна с професионалната си етика. След като са я върнали обратно в ефир, са й казали, че ще добавят и друг журналист, който да отразява съдебната власт, тъй като медията има нужда от плурализъм. Това се нарича подмяна на факти. Великова тъкмо с това е известна – че осигурява въпросния плурализъм в репортажите си. Тя е отстранена от ефир 40 дни преди избора на Иван Гешев за главен прокурор.

България, която е на 111-о място в света по свобода на словото в последните дни произвежда фалшиви новини с помощта на водещи медии и власти.

Пак за единствения кандидат Иван Гешев

Грозна картина в София: контраагитка беше изпратена срещу хора, протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Казваме, че това е именно "изпратена" група, защото част от участниците дори не знаеха за какво са там. Репортаж на Борис Митов със снимки.

Собственикът на фирма "ТАД Груп" Иван Тодоров се сдоби с още едно обвинение за хакерската атака срещу НАП. Доскоро отговаряше за кибертероризъм, но сега вече го обвиняват и в ръководене на организирана престъпна група, която е имала за цел да набавя облаги за членовете си. Тодоров и двамата служители на фирмата са основните заподозрени за изтичането на лични данни на над 5 милиона души от НАП.

Делото за шпионаж: за Гебрев и Малофеев

Оръжейният предприемач Емилиян Гебрев, който през 2015 г. беше отровен в София с неизвестно вещество, обвърза покушението срещу него с новините около сегашното дело за шпионаж в полза на Русия. Периодът, в който той е заявил намерение да придобие предприятието за боеприпаси „Дунарит“, съвпада с периода, когато участниците в шпионската афера са си поставили за цел "определени предприятия да не попадат в български ръце“, казва Гебрев пред bTV.

В представянето на разследването за шпионаж заместник-главният прокурор Иван Гешев беше споменал имената на двама руски граждани, за които, предполага се, е шпионирал българинът Николай Малинов. Един от тези руски граждани е така нареченият "православен олигарх" Константин Малофеев, за когото пише повече тук.

Свиване на износа, риск от рецесия

Европейската централна банка понижи лихвата по депозитите в опит да спре обезценяването на еврото. Така лихвата от минус 0,4 става минус 0,5 на сто.

Българският износ през юли се е свил с 6,4%, а индустриалното производство е намалявало както през юни, така и през юли. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев кризата е дошла.

Междувременно се увеличават рисковете от рецесия на най-голямата икономика в ЕС – германската. През август вероятността от нулев растеж се е увеличила от 43 до 59,4%. Това са най-високите показатели от 2012/2013 г. насам. Институтът за Световна икономика в Кил очаква германската икомомика да се свие с 0,3 на сто през третото тримесечие, което ще означава техническа рецесия.

В цяла Русия бяха претърсени над 150 офиса и жилища на представители на политическата опозиция. В тази акция са участвали над 1000 полицаи. Новината идва след изборите в неделя, до които властите не допуснаха много от представителите на опозицията в Москва.

И една препоръка

Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще обхване три вечери – от 13 до 15 септември. Повече пише в kultura.bg

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG