Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”


Вчера бе празникът на София, който бе отбелязан с на площад "Княз Александър Първи“ с 3D мапинг шоу - "София градски вибрации - 140 удара в минута".
Вчера бе празникът на София, който бе отбелязан с на площад "Княз Александър Първи“ с 3D мапинг шоу - "София градски вибрации - 140 удара в минута".

Добро утро. Най-важното днес:

- Директорът на БНР невинен

- Иван Гешев нравствено пригоден

- А въздухът е навсякъде

Прокуратурата обяви резултатите от проверката за безпрецедентното спиране на сигнала на БНР за 5 часа. След няколко дни съвместна работа с ДАНС, СЕМ и КРС, прокуратурата даде отговор на въпроса “Кой?” - техническият директор на БНР инж. Пламен Костов e предаден на Софийската градска прокуратура “с оглед евентуално извършено престъпление по служба”. Другият Костов - Светослав, генералният директор, продължава да няма отговор на въпроса “Защо?”.

“Tpябвa cъвceм яcнo дa ce ĸaжe – тoвa e eднa oт нaй-oтĸpититe, дeмoĸpaтични и чecтни пpoцeдypи в cтpaни oт EC”, коментира единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев собственото си израстване. Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС реши за по-малко от час, че той притежава необходимите нравствени качества.

Малко преди един от протестите срещу Гешев в края на миналата седмица, фоторепортер забелязва голям брой полицаи да приближават. Опитва да ги снима и… напуска ареста ден по-късно. Нищо че няма забрана за снимане на полицаи на публични събития. Борис Митов обяснява как оцелелият от 1963 г. досега Указ за борба с дребното хулиганство позволява подобни своеволия.

Цветанов, Лалов и Ненов

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов създаде Евро-атлантически център за сигурност. Организацията е “мозъчен тръст, който да анализира и предлага различни решения на проблеми в сектор Сигурност”. “Евро-атлантическите ценности са спойката, която ни позволява да бъдем единни и силни с нашите партньори и съюзници”, казва Цветанов. Сред учредителите са журналистът Христо Христов, професорите Евелина Келбечева и Румен Кънчев, психологът Росен Йорданов, Кристиян Шкварек.

ВСС най-после гласува оставката на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Три предишни заседания не стигнаха за това. Сега Лалов има седмица, за да се регистрира за участие в изборите като водач на листата за съветници на “Демократична България” в София.

"Въздухът се разпростира навсякъде и е много трудно да докажете кой цапа." Откритието е на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Така той обясни продължаващите проблеми с чистотата на въздуха в много градове. Димов каза, че България е сред страните в ЕС с най-малко изгаряни отпадъци в ТЕЦ-ове.

Кьовеши, Лагард и раждаемостта

В Страсбург бяха подновени преговорите за главен прокурор на ЕС. Румънката Лаура Кьовеши все още е фаворит за поста. Тук е обяснена процедурата и какво следва.

Европейският парламент подкрепи французойката Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка. Сега остава да бъде гласувана и от Европейския съвет, но държавните лидери вече изразиха подкрепа за нея.

В началото на месеца Виктор Орбан събра в Будапеща европейски политици с близки до неговите консервативни възгледи, за да решат как да подпомагат повече семействата, за да повишат раждеамостта. Йовка Димитрова събра малко данни в търсене на отговор на въпроса дали този модел работи.

И две препоръки

Той е човекът, който за пръв път в историята изкачва Еверест без кислореден апарат. Той е първият човек, който достига най-високия връх в света сам. Той е и първият алпинист, изкачил всичките 14 осемхилядници без допълнителен кислород. Нямахме избор - Райнхолд Меснер навърши 75 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

В началото на учебната година, не пропускайте и анализа на Георги Казаков специално за Свободна Европа - има ли измъкване от модела на неизбежните частни уроци и децата, които изобщо не ходят на училище? Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG