Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пак се върнахме на онзи въпрос: #Кой управлява радиото?


Съветът за електронни медии изслуша журналисти от БНР
Съветът за електронни медии изслуша журналисти от БНР

Добро утро. Най-важното днес:

- Кой натиска директора на БНР?

- Кьовеши ще е европейски главен прокурор

- “Ротвайлера” се пенсионира

Журналисти от БНР бяха изслушани от СЕМ. Те поискаха оставката на генералния директор Светослав Костов и разказаха подробно за случаи на натиск. СЕМ ще сезира прокуратурата за два нарушени текста от Закона за радиото и телевизията - за цензура и за липса на политическа независимост.

Все повече колеги от радиото говорят открито. “Или тя, или аз”, е казал директорът по повод отстраняването на Силвия Великова. “Става дума за някаква зависимост”, предполагат хора от радиото. Натискът идвал от четирима души, споделил им директорът. Така отново стигаме до въпроса #Кой? - Кой управлява радиото?

В това време БНТ “анексира” Крим от Украйна. В излъчен репортаж по националната телевизия картата на Украйна е без анексирания от Русия полуостров. Това предизвика остра реакция от украинското посолство.

Кьовеши и Бербатов

Лаура Кьовеши ще бъде първия европейски главен прокурор. Това вече е почти сигурно, след като посланиците на страните от ЕС, участващи в инициативата, я подкрепиха. Кьовеши има вече подкрепата на Европейския парламент. Остава процедурата да завърши формално.

Избирането на Кьовеши “ще бъде значим сигнал на подкрепа за всички прокурори и съдии, които са атакувани и поставени под политически натиск в различни страни”, коментира пред Елица Симеонова румънският евродепутат Зигфрид Мурешан.

Легендарният футболист на “Тотнъм”, “Манчестър юнайтед”, “Монако” и редица други отбори, Димитър Бербатов, обяви официално края на кариерата си. От две години Бербатов нямаше отбор. Той е на 38 години.

Хеликоптери, чума и един затворник по-малко

В последните дни чувахме въпроса: “Защо за председателя на Народното събрание има хеликоптер, а за обикновените хора няма?” Теодора Бързакова провери. Оказа се, че българите изобщо не можем да разчитаме на спасяване по въздуха. Не пропускайте тази история.

След близо месец затишие, африканската чува по свинете отново е тук. Новото огнище е открито в свинекомплекс край Видин. По данни на земеделското министерство, дотук са засегнати над 130 хиляди животни, една пета от всички.

Осъденият за убийство на български студент австралиец Джок Полфрийман е освободен предсрочно. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно. Полфрийман бе осъден на 20 години, досега е излежал 13 от тях. Засега мотивите на съда не са обявени.

Криза, газ и солидарност

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира забавяне на растежа на световната иконовика до нивата от началото на финансовата криза. Прогнозите са коригирани от 3,2% на 2,9% за тази година и от 3,4% на 3% за 2020 г.

Европейската комисия е информирала Русия, че настоящият договор за транзит на руска газ за ЕС през Украйна не може да бъде удължен, защото не отговаря на европейските правила. Договорът изтича в края на годината. Сега Москва и Киев трябва да договорят нов, който вече да е съобразен с правилата на ЕС.

Актьори, директори на театри, телевизионни звезди, свещеници от руската православна църква, депутат от държавната дума и дори голяма група от училищни преподаватели излязоха в защита на 24-годишния актьор Павел Устинов, който бе осъден на три години и половина затвор. Обвинението - че е извадил рамото на полицай по време на протест.

И две препоръки

Започнахме нещо ново, защото вярваме, че новините трябва да са за всички. Излъчихме първата емисия с новини за глухи. Тук може да я видите.

“Не мисля, че има по-голямо признание от това, че политиците си отдъхнат, когато Джон остави слушалките си тази сутрин". С тези думи директорът на БиБиСи изпрати в пенсия “ротвайлера” - журналиста, от чиито въпроси се страхуваха всички в продължение на 60 години. Джон Хъмфрис е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG