Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Преврат чрез прокуратурата". Излиза ли изобщо сигнал от БНР?


Журналисти, протестиращи пред БНР в четвъртък.
Журналисти, протестиращи пред БНР в четвъртък.

Добро утро,

Ето най-важното:

  • Публичен бунт на съдиите
  • Втори протест пред БНР

Това не се е случвало никога: близо 300 съдии се обърнаха към българите с призив да защитят демократичните ценности и апелираха политиците да спрат да обругават съда по случая "Полфрийман". Става дума за австралиеца, който беше осъден на 20 г. затвор за убийство, а след 13-ата година беше освободен предсрочно. Решението на съда за предсрочното освобождаване с нищо не е уникално, тъй като следва една стандартна процедура – тук сме изброили няколко други примера за осъдени за убийство, които са излезли от затвора по-рано. Прокурорите знаят, че това е в реда на нещата, но явно използват незнанието на публиката, за да обвинят съдиите, с които от край време имат конфликт по какви ли не други въпроси.

Междувременно стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) ще разгледа след месец искането на главния прокурор Сотир Цацаров, с което той поиска ревизия на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Дотогава Полфрийман ще остане затворен в центъра за бежанци в Бусманци, тъй като няма валидни лични документи, съобщиха от МВР. Искането на Цацаров е правно недопустимо, твърдят юристи, нямащи пряко отношение към случая.

Накратко: вие може и да мислите, че прокурорите са загрижени за случая Полфрийман, но фактите сочат, че се раздухва истерия и че причината е по-скоро друга – да се отмъсти на съдиите.

Радиото, прокурорите

Пред БНР се проведе втори протест, този път организиран от Асоциацията на европейските журналисти. Той изглеждаше като жива верига на 111 души, която тръгва от сградата на радиото и стига до телевизионната кула, докато участниците щафетно си предават по един стар транзистор. Числото 111 символизира мястото, на което е класирана България по свобода на словото в света. Акцията беше наречена "Да дадем сигнал". Тя идва на фона на забуксувалото издирване на две обяснения: защо "Хоризонт" спря в цялата страна за 5 часа и кои четирима души са се обадили на генералния директор с натиск да свали от ефир журналистката Силвия Великова.

Политологът Евгений Дайнов описва случая в радиото като част от един "държавен преврат". В интервю за в. "Сега" той твърди, че в момента за първи път в историята се прехвърля "диктаторска власт върху прокурор". Дайнов има предвид единствения кандидат за поста главен прокурор Иван Гешев. Както помните, журналистката Силвия Великова закратко беше с отнет ресор "съдебна власт" и това стана точно преди оспорвания избор на Гешев.

Еврокомисарите, делото за Пирин

Европейският парламент блокира кандидатурите на Румъния и Унгария за еврокомисари, след като установи конфликт на интереси. Румънската кандидатка Рована Плумб не е декларирала два заема на стойност почти 1 милион евро. Унгарецът Ласло Трочани стои зад закона, който забрани на неправителствени организации да работят с бежанци и зад поправките, които доведоха до закриване на американската програма на Централноевропейския университет в Будапеща.

Президентът Радев е обсъдил с Доналд Тръмп възможностите за допълнителни американски инвестиции в България. Това е станало по време на приема, даден от семейство Тръмп по случай 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Радев очаква и много по-активна работа на българското правителство, за да може да се облекчи визовият режим за българските граждани, пътуващи до САЩ.

Министърът на околната среда Нено Димов процедурно отложи делото за Пирин, което сам беше завел. Той е оттеглил пълномощните на тримата юрисконсулти по делото и е издал заповед за отпуск на четвъртия юрист на министерството. А самият министър е представил болничен лист, според който той не може да се яви на делото заради стомашно разстройство, пише "Дневник".

И две препоръки

Владимир Павлов стана първият сноубордист в света, който се спуска от осмия по височина връх Манаслу (8163 м). Казва, че е мечтал за това от тийнейджърските си години.

Не пропускайте и емисията ни за глухи – съвсем кратък седмичен обзор на най-важното от последните дни.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG